Belföld

Gulyás Gergely: Minden emberéletet védeni kell

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a legújabb kormányzati intézkedésekről számolt be.

Gulyás Gergely: Minden emberéletet védeni kell
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormány az Operatív Törzs beszámolójával és a vírushelyzettel foglalkozott először a kormányülésen - közölte Gulyás Gergely. Az európai számok alapján Magyarország továbbra is Európa legjobban védekező országai közé tartozik az elhunytak száma alapján - tette hozzá.

Magyarország továbbra is Európa legjobban védekező országai közé tartozik az elhunytak száma alapján- tette hozzá. 

A kormány döntött arról, hogy a határzárat október 1-től további egy hónapra meghosszabbítja.

Az iskolai hőmérés megkezdődött, a szociális intézményekben a látogatási tilalmakat fenntartják. A kormány mindenkit arra kér, hogy viselje a maszkot.


„Fenn kell tartani az ország működőképességet”

A foglalkoztatási számok a legfontosabb, ez jelenleg a csúcstól 20 ezerrel van elmaradva – ismertette Gulyás Gergely. A munkahelyeket sikerült megvédeni. A kormány tartotta azt az ígéretét, hogy annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus elpusztított– tette hozzá.

1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány a különböző támogatásokkal – mondta Gulyás, aki azt is ismertette, hogy ma uniós csúcs van.

A tárcavezető kijelentette, hogy a déli államok miatt változtatták meg a véleményüket az uniós hitellel kapcsolatban.


A jogállamisági jelentést a Soros-hálózat diktálta

Nem a jogállamiságról, hanem a zsarolás jogáról van szó – mondta az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott, Magyarországgal foglalkozó jelentésével kapcsolatban, kitérve Věra Jourová Spiegelnek adott interjújára.

Ismertette, hogy Orbán Viktor emiatt levélben fordult Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz. Senki nem sértegetheti Magyarországot, és annak polgárait – tette hozzá.

A jelentésben szereplő 12 külső hivatkozásból 11 Soros Györgyhöz köthető szervezetekhez fűződik.

Sokkal súlyosabb mondat az, hogy az ország polgárai nincsenek abban a helyzetben, hogy szabadon döntsenek, mint az hogy „beteg demokrácia„– tért ki Jourová szavaira Gulyás Gergely.

Nem kapott ma még választ Ursula von der Leyen, bizottsági elnöktől a miniszterelnök, de ma találkozni fognak, és biztosan szót ejtenek róla – mondta el Gulyás Gergely újságírói kérdésre.

A Bizottság már a látszatra sem ad, és súlyos üzenete van, hiszen azt üzeni, hogy egy kisebb országgal kettős mércét használ, és annak polgárait semmibe veszik – emelte ki.

Mindenféleképpen helyes lenne, ha Věra Jourová bocsánatot kérne. De úgy látom, hogy a biztosasszony, nincs abban a helyzetben, hogy ezt megtegye – mondta Gulyás Gergely.

A kormánynak jogi lehetősége nincs egy bizottsági biztos visszahívására – válaszolt a tárcavezető egy újabb Jourovával kapcsolatos kérdésre.

Egy másik kérdésre kitért arra is, Vera Jourová uniós biztos kijelentései semmilyen formában nem befolyásolják a magyar-cseh kapcsolatokat.

Kérdezték Katarina Barleynak, az Európai Parlament (EP) egyik alelnökének nyilatkozatáról, amelyre Gulyás Gergely úgy reagált: a nyilatkozat felháborító, de Katarina Barley nem az Európai Bizottság tagja, hanem politikai szereplő, rá nem vonatkozik a semlegességi követelmény, mint az uniós biztosokra.
Szerinte ha a lengyelek német politikustól azt hallják, ki akarják őket éheztetni, akkor rossz történelmi emlékeik lehetnek. Az EP-alelnök totalitárius rendszerekhez fűződő viszonyát jellemzi, hogy néhány éve - a politikai antiszemitizmust közéletbe hozó - Marx szobrát koszorúzta meg - közölte. Megjegyezte, ez a fajta arrogancia jellemzi a német szociáldemokratákat.


Lehetőség a kormányközi megállapodásra

Gulyás Gergely elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök ezekben a percekben Brüsszelbe tart, ahol egy pénzügyi alapról vitáznak az uniós tagállamok vezetői, amellyel a bajba jutott gazdaságokat segítenék. 

 A miniszterelnök az MTI-nek indulás előtt azt nyilatkozta, hogy ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működésének elindulását,

Lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül.

A kormány döntött arról, hogy az SZFE több mint 3 milliárdos költségvetési támogatásban részesül. Ezt kérte az egyetemet fenntartó kuratórium vezetése – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ez lényegesen nagyobb összeg, mint korábban.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Papajcsik Péter


Mindenki számára ingyenes az influenza elleni védőoltás

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az influenza elleni védőoltás ingyenessé tételét azzal indokolta, azzal fokozni lehet a járvány elleni védekezést. A koronavírus-járvány hasonló tüneteket tud produkálni, mint az influenza. A kormány úgy döntött, hogy mindenki számára ingyenessé teszi az influenza elleni oltást ősztől.

Szeretnénk mindenkit biztatni arra, hogy vegye igénybe a lehetőséget, főleg a 65 év felettiek, alapbetegséggel rendelkezők, azaz a kockázati csoporthoz tartozók – mondta a kormányszóvivő. Október második felében lehet jelentkezni az orvosoknál az ingyenes oltásért – tette hozzá.


A román helyhatósági választásokról

A Momentum a román helyhatósági választás alatti kampányával kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, ez annak a bizonyítéka, hogy a magyar baloldal azt gondolja, hogy a magyarok helyett a román jelölteket kell támogatni. Indokolt lenne ezt a hazaárulás jelzővel illetni, de ezt már elkoptatták – mondta a miniszter.


Még nem született döntés az orvosok béremeléséről

A kormány megtárgyalta az orvosi kamara javaslatait. Ma az Operatív Törzs vezetője egyeztet az EMMI vezetőjével. Bízunk benne, hogy olyan megoldás születik, amit a kormány és a kamara is el tud fogadni. A kormány tárgyalt a kamara javaslatairól, tárgyalási alapnak tekinti, és nyitott arra, hogy a kamara javaslatait, vagy ahhoz nagyon hasonló megoldást elfogadjunk. Döntés egyelőre még nem született – kommentálta az Origo értesüléseit Gulyás Gergely.


Mától kötelező lázmérés van az iskolákban

A kormányhivatal kiszállította a hőmérőket az iskolákba, amelyekkel a gyerekek testhőmérsékletét mérik érkezéskor mától. Erre nagyobb fennakadás nélkül került sor – mondta a miniszter, hozzátette, nemcsak az állami, hanem az alapítványi iskolákba is küldtek hőmérőket.

A Dél-budai Centrumkórház tervezése jól halad, jövő év második felére készülhetnek el a részletes tervdokumentációk – válaszolt kérdésre a tárcavezető. Elmondta, a közeljövőben meg fogják nyitni a kiskunhalasi járványkórházat.

A magyar kormány mindig a békés megoldásában érdekelt – szögezte le az azeri-örmény konfliktusra vonatkozó kérdésre.

Ha nem Donald Trump nyer az amerikai elnökválasztáson, az Magyarországnak, és Közép-Európának rossz – mondta a novemberi elnökválasztással kapcsolatos kérdésre.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy egyelőre nincs javaslat a veszélyhelyzet elrendeléséről, mert az országnak a világjárványban is működni kell. Ha a jelenlegi szabályokat betartjuk, akkor az esetszám nem fog növekedni, és a kórházakban ápolt betegek száma sem fog nőni – tette hozzá.

Minél nagyobb csapatok érkeznek Budapestre, annál jobb - mondta Gulyás Gergely a Fradi BL-sorsolásával kapcsolatos kérdésre.

Közölte azt is: a kormány az új uniós klímacélokkal kapcsolatban azt tartja abszurdnak, hogy egyes országok úgy kívánnak szigorítani, hogy közben a 2030-ig tett vállalásukat sem tartják be

Kapcsolódó írásaink