Belföld

Folytatódott a volt MSZP-s Simon Gábor büntetőpere

Hat évvel ezelőtt, 2014. február 4-én robbant ki az MSZP akkori elnökhelyettesének, Simon Gábornak a botránya, miután kiderült, hogy Svájcban, majd Ausztriában nyitott bankszámláin több száz millió forintnak megfelelő devizát helyezett el.

Folytatódott a volt MSZP-s Simon Gábor büntetőpere
A szocialisták egykori elnökhelyettesét, illetve titokzatos százmillióit a svájci banktitok védi
Fotó: MH/Purger Tamás

Simon Gábor – aki a XVIII. kerület jelenlegi DK-s polgármestere, Szaniszló Sándor 2010 előtti alpolgármesteri tevékenysége idején tanácsnoki tisztséget is betöltött a XVIII. kerületben – 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt helyezett el egy grazi és egy svájci bankban.

Mivel az eljárás során megváltozott a bíró személye, idén júliusban újraindult a büntetőper, amelyben Simon Gábort különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával, valamint közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség. A tegnapi tárgyaláson csupán iratismertetés történt volna, ám mivel az ügy másodrendű vádlottja, K. József beismerő vallomást tett, a hamis útlevél készítésére adott megbízással vádolt férfi ügyében az enyhítő körülmények figyelembe vételét követően mindössze pénzbüntetést szabott ki a bíróság. Simon Gábor egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók voltak.

Az eljárást jelentősen bonyolítja, hogy a volt MSZP-s politikus ügyvédje megkérdőjelezte a könyvszakértői véleményt. A tisztázás érdekében a Központi Nyomozó Főügyészség jogsegélykérelmet terjesztett elő a svájci hatóságoknál, ám mivel Simon nem járult hozzá a banktitok feloldásához, svájci bíróságnak kell döntenie erről. A határozat több mint egy esztendeje késik, és a döntés időpontja olyannyira bizonytalan, hogy a december 17-re kitűzött tárgyalási napon csak akkor folytatódhat a per, ha a svájciak végre képesek határozni, és a szükséges adatokat időben átadják. Mindez közvetlenül továbbra sem adna választ arra a kérdésre, hogy a Simon Gábor által rövid időn belül különböző bankszámlákon elhelyezett több száz millió forintnyi összeg honnan is származik. A pénz eredetére ugyanis a mai napig nem derült fény.

Kapcsolódó írásaink