Belföld

Többhetes csúszás után Karácsonyék is lépnének

Miközben a főváros baloldali vezetése is benyújtotta gazdasági mentőcsomag-javaslatát, addig újabb lépéssel lehetetlenítené el a Liget-projektet

Csupán a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén nyújtotta be a Karácsony Gergely-féle baloldali városvezetés gazdasági mentőcsomag-javaslatát. Eközben ismét keresztbe tennének Magyarország legnagyobb léptékű kulturális fejlesztésének, a Liget-projektnek.

Többhetes csúszás után Karácsonyék is lépnének
Karácsony Gergely és társai ismét a ligettel szórakoznak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Többhetes késlekedés után Karácsony Gergelyék is belátták: nem nézhetik tovább tétlenül a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt bajba került budapesti vállalkozókat, az utolsó pillanatban ők is benyújtották mentőcsomag-javaslatukat a Fővárosi Közgyűlésnek. Ebből kiderül, a Fővárosi Önkormányzat „lehetőségeihez mérten” szeretné segíteni az idegenforgalomból élőket. Például kedvezményeket adnának az ágazat mikro- és kisvállalkozásai számára a fővárosi tulajdonban lévő ingatlanok bérleti díjaiból, illetve a közterület-használati díjakból. A javaslatban az is szerepel, hogy a taxisok hetvenszázalékos engedményt kapnának a jövő évi drosztdíjból.

A baloldali főpolgármester csúszását mi sem jelzi jobban, minthogy a kormánypárti frakció már hetekkel korábban benyújtott egy ehhez hasonló beterjesztést, amit azonban a szeptember 14-i rendkívüli közgyűlésen a baloldali többség leszavazott. Ám a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja a mai ülésre újabb mentőcsomagot fogalmazott meg. Ebben – Karácsonyék javaslatait megelőzően, attól eltérően – az áll, a főváros engedje el a taxisoknak a droszthasználati díjat ez év második felére és 2021 első hat hónapjára, ez számításaik szerint ugyanis kétszázötvenmillió forintnál többet nem vonna el a büdzséből. Az is szerepel a dokumentumban, hogy a taxisok a gazdasági helyzet miatt idén kapjanak felmentést a tíz éven túli gépjárművek kötelező cseréje alól. A közterület-használati díjak kapcsán a Fidesz–KDNP azt javasolta, hogy a vendéglátó teraszok részére erre az évre engedjék el a díjfizetési kötelezettséget, azon vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások számára pedig, amelyek fővárosi tulajdonban lévő helyiséget bérelnek, rendeljenek el díjmentességet a 2020. szeptember 1-jétől 2021. március 31-ig terjedő időszakra.

A szerdai Fővárosi Közgyűlés másik sarkalatos pontja a Liget-projekt ellehetetlenítését célzó javaslat lehet, mivel Karácsony Gergelyék most úgy módosítanák a Városliget Építési Szabályzatát (VÉSZ), hogy a még meg nem kezdett kivitelezésű nagylétesítmények, azaz az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza, a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények ne épülhessenek meg. A főváros szerint az a cél, hogy a tervezett létesítmények helyén teljes értékű zöldfelület alakulhasson ki elsődlegesen közparki funkcióval.

A Civil Összefogás Fórum szerint viszont ennek elfogadásával megakadna hazánk legnagyobb léptékű kulturális fejlesztésének ügye, ellehetetlenülne a park történelmi megújítása, ezért tagjaik is ott lesznek a közgyűlésen, hogy tiltakozzanak a Liget-projekt ellehetetlenítése ellen.

Mindemellett terítékre kerülhet az a javaslat, amely alapján a Főváros ötmillió forinttal támogatná a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség iskoláit. A több mint negyven tanácsadóval dolgozó, de állandó forráshiányra panaszkodó főpolgármester azzal indokolta Gyurcsány-barát Iványi Gáborék támogatását – akik 2010 óta több száz milliós köztartozást halmoztak fel –, hogy olyan országban szeretne élni, „ahol a segíteni vágyást jutalmazzák és nem büntetik”.

Kapcsolódó írásaink

A pénzbőség ellenére sem segít Karácsony

ĀNem támogatja a budapesti turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokat a Fővárosi Önkormányzat, pedig számos nemzetközi példa igazolja, hogy ez lehetséges, ráadásul az államkincstár szerint forrás is lenne rá