Belföld

Továbbra sem segít Karácsony Gergely

Más városokban dobtak mentőövet a vállalkozóknak, Budapesten nem

Varsó mellett Berlin is tőkeinjekciókkal segíti a koronavírus-járvány által leginkább megtépázott gazdasági szereplőket, a budapesti főpolgármester a fővárosi forrásbőség ellenére sem hajlandó cselekedni.

Továbbra sem segít Karácsony Gergely
Külföldi turisták nélkül vegetáló üzletek, éttermek a Váci utcában
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely október 13-án Budapest vezetésére kapott felhatalmazást, semmi érdemleges dolog nem történt azóta a Főváros részéről azon kívül, hogy érzékelték a budapesti szállodásokat, idegenvezetőket, vendéglátóipari dolgozókat, taxisokat érintő gazdasági problémákat – fogalmazott a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén Láng Zsolt. A Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője annak a javaslatnak a vitájában szólalt fel, amelyben az szerepelt:
a baloldali városvezetés különítsen el ötvenmilliárd forintot az idegenforgalomból élők támogatására, mivel ezt a szektort sújtja leginkább a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság. A kormánypárti előterjesztést a közgyűlés baloldali többsége annak ellenére sem támogatta, hogy az Államkincstár kimutatása szerint Budapest 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege pedig több mint huszonhétmilliárd forint, ezzel a fővárosé a leggazdagabb önkormányzat Magyarországon.

Eközben több európai nagyváros, politikai hovatartozástól függetlenül különféle tőkeinjekciókkal, programokkal, kedvezményekkel segíti a gazdaság újraindítását. Varsó ellenzéki polgármestere, Rafal Trzaskowski – akiről Karácsony a nyári lengyel elnökválasztás nyomán úgy fogalmazott: „elhozta a reményt a magyar demokratáknak is” – a kormánnyal együtt nyújt támogatást a város vállalkozóinak, akiknek eddig csaknem nyolcvanmilliárd forintnak megfelelő zlotyt folyósítottak.

Berlin baloldali vezetése szintén jelentős összegekkel támogatja a pandémia miatt bajba jutottakat. A Merkel-kabinet huszonötmilliárd eurós gazdasági mentőcsomagjából a főváros 1,3 milliárdot kapott, és a város további ötszázmilliós segélyprogramot tett elérhetővé a vállalkozások számára. Jövőre pedig további huszonötmillió euró értékben nyújt tőkeinjekciót, hogy újrainduljon a város kulturális és gazdasági élete. Említésre méltó továbbá, hogy Berlinben a kis- és középvállalkozások likviditási támogatásának kiterjesztése mellett létrehoztak egy kongresszusi alapot a vásár- és rendezvényipar megsegítése érdekében.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tegnap a Kossuth rádióban megerősítette, ötpontos javaslatcsomagot fogalmaztak meg a fővárosi számára. Ebben szerepel a közterület-használati díjak elengedése, valamint az, hogy a fogyasztásnövekedés segítésére a budapestieknek utalványokat kellene osztani, mivel ösztönözni lehet például az éttermi fogyasztást.

Kapcsolódó írásaink

A pénzbőség ellenére sem segít Karácsony

ĀNem támogatja a budapesti turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokat a Fővárosi Önkormányzat, pedig számos nemzetközi példa igazolja, hogy ez lehetséges, ráadásul az államkincstár szerint forrás is lenne rá

„A fővárosban arra van pénz, amire akarnak”

ĀTarlós István főpolgármestersége alatt semmiféle diszkrimináció nem volt, Karácsony Gergely viszont most politikai alapon kaszál el fejlesztéseket a fővárosban – jelentette ki lapunknak Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom