Belföld

A pénzbőség ellenére sem segít Karácsony

Nem támogatja a budapesti turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokat a Fővárosi Önkormányzat, pedig számos nemzetközi példa igazolja, hogy ez lehetséges, ráadásul az államkincstár szerint forrás is lenne rá

Hiába jutottak a koronavírus-járványnak köszönhetően nagyon sokan a csőd szélére, hiába az egyik leggazdagabb önkormányzat a fővárosi, hiába adottak más európai városok mintái, a Karácsony-féle baloldali városvezetés cserbenhagyta a budapestieket.

A pénzbőség ellenére sem segít Karácsony
Turistamágnes helyszínek üresen és bezárt éttermek Budapesten. A járványvédelmi korlátozások miatt a magyar fővárosban is leginkább a külföldi turisták elmaradása okoz gazdasági visszaesést, Budapest vezetése mégsem segít érdemben az érintett vállalkozásoknak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Karácsony Gergelynek szolidaritás csupán a kampányban van, bajban nincs” – fogalmazott a minap Kocsis Máté, Józsefváros korábbi polgármestere, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője annak nyomán, hogy a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés a múlt heti, rendkívüli ülésén nem fogadta el a kormánypártok azon javaslatát, amely más európai nagyvárosokhoz hasonlóan segítette volna a koronavírus-járvány által leginkább megtépázott gazdasági szereplőket.

Turistamágnes helyszínek üresen és bezárt éttermek Budapesten
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Fidesz–KDNP javaslatában az szerepelt, hogy a városvezetés különítsen el ötvenmil­liárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból élők támogatására, hiszen a pandémia miatt a külföldi turisták nem jönnek a fővárosba, így a szállodák, a vendéglátóipari és  kiskereskedelmi egységek, valamint a taxisok kifejezetten veszélyben vannak. A főpolgármester szemforgatónak nevezte az előterjesztést, mondván: ezzel Budapest átvállalná az állam feladatát. A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltséggel kacérkodó társelnöke hozzátette, a járvány nemcsak pluszkiadásokat jelentett a fővárosnak, de a kormányzat súlyos elvonásokkal is sújtotta az önkormányzatot.

Budapest
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Csakhogy a Karácsony által hangoztatott pénzhiányt a Magyar Államkincstár tételesen cáfolta: a 2020. II. negyedéves időközi mérlegjelentés szerint ugyanis Budapest 134,98 mil-liárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege pedig több mint huszonhétmilliárd forint. A forrásbőség mellett a főváros tétlensége annak fényében is meghökkentő, hogy más európai városok, önkormányzatok – politikai színezettől függetlenül – kezet nyújtanak a Covid-járvány miatt veszélybe került gazdasági szereplőknek.

Bécs szociáldemokrata önkormányzata a pandémia kirobbanása óta háromszázötvenmillió eurót fordított a várost ért gazdasági károk enyhítésére, szeptembertől pedig újabb ötvenmilliót költ gazdaságélénkítésre. A vendéglátóipar megsegítése érdekében például utalványokat adtak a lakosoknak, amelyeket a bécsiek éttermekben, bárokban tudnak felhasználni. A kieső adóbevételeket szintén az önkormányzat pótolja, erre hétmilliót különítettek el, a könnyűzenei iparágat pedig pályázati rendszerrel szeretnék életben tartani. Említésre méltó, hogy Ausztria nyugati tartományaiban a szórakozóhelyeknek egy órával hamarabb kell bezárniuk, mint Budapesten, 22 órakor. Prága kalózpárti vezetése a belföldi turizmus élénkítésével szeretné segíteni a vállalkozókat. Erre fel is állított egy százhúszmillió korona forrásból gazdálkodó programot, amelyet az érdekvédelmi szervezetekkel karöltve – Szállodák és Éttermek Szövetsége, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség, Kereskedelmi Kamara – hajt végre. Róma baloldali vezetése pedig egy tízmillió eurós gazdaságélénkítő csomagot szeretne szétosztani a szállodai és turisztikai vállalkozók között.

Budapest
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nemhiába vetette fel a lapunknak adott interjúban Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, hogy a válságkezelésből Bécs, Prága és Róma példája után Budapestnek is ki kellene vennie a részét. Közben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) öt pontból álló javaslatcsomagot fogalmazott meg a fővárosi önkormányzat számára a budapesti vendéglátóipari és turisztikai vállalkozások megsegítése érdekében. Nagy Elek, a BKIK elnöke levélben fordult Karácsony Gergelyhez, felajánlva együttműködését.

Kapcsolódó írásaink

„A fővárosban arra van pénz, amire akarnak”

ĀTarlós István főpolgármestersége alatt semmiféle diszkrimináció nem volt, Karácsony Gergely viszont most politikai alapon kaszál el fejlesztéseket a fővárosban – jelentette ki lapunknak Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere