Belföld

Fürjes: Nem kezdünk fejlesztést a városvezetés támogatása nélkül

„Nem kezdünk fejlesztést a városvezetés támogatása nélkül. A Ligetben nem kezdünk új építkezést” - írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerdai Twitter-bejegyzésében.

Fürjes: Nem kezdünk fejlesztést a városvezetés támogatása nélkül
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fürjes Balázs úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy a városvezetés kész lesz érdemi párbeszédre a tényekről, és egyszer támogatni fogja a PeCsa (Petőfi Csarnok) helyére tervezett Nemzeti Galériát, több zöldfelülettel.

Kedd késő este megjelent egy kormányrendelet, amelynek lényege, hogy hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat. Ezek rögzítik a többi között a parkban felépítendő épületek körét.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek azt mondta, hogy a kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában, és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Hozzátette: a főváros által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Karácsony Gergely főpolgármester ugyanakkor a Facebookon úgy fogalmazott, hogy a kormány újranyitja a „Városliget-csatát”, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát.
 

Kapcsolódó írásaink