Belföld

Kunhalmi kalandos karrierje

Nyelvvizsgaügy, lejárt diákigazolvány és akció az MTVA-székházban

Eddig, finoman szólva sem volt mindig a helyzet magaslatán az MSZP frissen megválasztott társelnöke. Csokorba szedtük, hogyan jutott fel a csúcsra Kunhalmi Ágnes.

Kunhalmi kalandos karrierje
Az MSZP új társelnöke számos vidám percet is okozott a közéletben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Szavahihetőség, magabiztosság, szakképzettség és politikai vízió – néhány támpont, amelyek alapján a választópolgárok el szokták dönteni, kire szavazzanak. Kunhalmi Ágnes személyében azonban olyan társelnököt kapott a parlamentbe jutási küszöb szélén álló MSZP, aki az elmúlt években leginkább színpadias jeleneteivel, helyesírási hibáival, legutóbb pedig egy xenofób, antiszemita jelölt melletti kiállása okán került be a hírekbe.

Kunhalmi életrajzában úgy fogalmaz: legfontosabb terület számára az oktatási rendszer, ami egy életre meghatározza a társadalom életminőségét. Ám a nemrég megválasztott társelnök épp egy nyelvvizsgabotránnyal robbant be kvázi a közéletbe: oktatáspolitikusként a nyelvvizsga hiánya miatt nem volt diplomája. Szerencsére ezt 2016-ra sikerült korrigálnia. Ám vannak dolgok, amiket nem lehet papírral pótolni. A politikust pár évvel korábban jogerősen pénzbüntetésre ítélték, miután úgy gondolta, lejárt gimnáziumi igazolványára szerez pár matricát, hogy olcsóbban vehessen BKV-bérletet. S amikor például az RTL Klub arról faggatta, hogyan vették észre a közokirat-hamisítását, Kunhalmi mosolyogva mesélte: „hát úgy, hogy elkapott az ellenőr”.

Kínos pillanatokból nincs hiány az MSZP társelnökének karrierjéből: az esetek döntő többségében épp megismételhetetlen mosolya akadályozta meg abban, hogy komolyan vegyék.

Volt sajtótájékoztató, amit röhögőgörcse miatt nem tudott megtartani. Volt parlamenti felszólalása, ahol „a harmincöt fok feletti” mondatrész fogott ki rajta, s akadt olyan pillanat is, amikor Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján táncra perdült. A háttérben. Páratlan imázsán az a pillanat sem segített, hogy MSZP-s képviselőtársával, a jobboldali szavazókat lepatkányozó Bangóné Borbély Ildikóval nem sikerült leírniuk a fojtani szót helyesen, mert mint az a táblájukon látható volt: „Képviselőkbe folytani a szót illendő?”

Egyébként a Marxért rajongó, LMBTQ-rendezvényeken rendszeresen feltűnő Kunhalmi Ágnesen nemcsak a jegyellenőr, hanem egy önzáródó ajtó is kifogott az MTVA-székházban. Bár a színészi játéknak nagy csatt lett a vége, vágóképnek sem lett utolsó Szél Bernadett telefonján. Ezek után mit is mondhatnánk a lassan láthatatlanná váló MSZP társelnökének? Korábbi, a Fidesszel riogató kampányvideót némileg kifordítva: el tudjuk képzelni, hogy harminc év múlva mit fog kérdezni az unokánk, amikor az MSZP-t kutatja a Google-keresőben.

Kapcsolódó írásaink