Belföld

Betartottak Baranyinak

Nem volt hajlandó tárgyalni a volt Magyar Narancs-os Vágvölgyiéknek szabad kezet adó médiacégről a baloldali többség, a polgármestert megzavarta az ellenállás

Úgy tűnik, Baranyi Krisztina hiá­ba forgatta le Bakáts teres videóját Karácsonnyal, a képviselő-testületi ülésen – párbeszédes javaslatra! – ismét levettek a napirendről két, számára fontos előterjesztést.

Betartottak Baranyinak
Szemben mindenkivel. Baranyi Krisztina a tegnapi rendkívüli testületi ülésen
Fotó: Facebook

Csikorog a baloldali együttműködés kereke Ferencvárosban. Amint azt megírtuk, a képviselő-testület szeptember 10-i ülésén az elvileg a polgármestert támogató balliberális képviselők Baranyi Krisztina több előterjesztését nem szavazták meg, majd megakadályozták, hogy sértetten berekessze az ülést, ám a városvezető szünetet rendelt el, és távozott. Másnap a Facebookon azzal vádolta meg a momentumos, MSZP-s és DK-s képviselőket, hogy felrúgták az együttműködést, ők viszont az előterjesztések súlyos hiányosságaira mutattak rá.

Az egyik sarkalatos ügy a Bakáts tér fejlesztése, amire a IX. kerület még 2017-ben nyert el kétszázötvenmillió forint pályázati pénzt a fővárostól. Baranyi szerint viszont a térkővel és szökőkúttal ellátott dísztér helyett növényekkel és gyepszőnyeggel borított teret kell kialakítani. Igaz, a gyepszőnyeg inkább egy parkhoz illene, nem pedig – a kerületi programoknak is helyszínt adó – főtérhez. A polgármester előterjesztésében nem szerepelt a forgalmi rend felülvizsgálata sem, noha a lezárásos próbaüzem miatt közlekedési káosz alakult ki Belső-Ferencvárosban. Baranyi – hogy nyomást gyakoroljon a renitens baloldali képviselőkre – nemrég rávette Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy egy videóban álljon ki mellette, illetve a „zöldebb Bakáts tér” mellett.

A tegnapi, rendkívüli testületi ülés nagy kérdése volt, miként rea­gálnak a helyi balliberális politikusok a Párbeszéd társelnökének üzenetére. A válasz érdekes: bár a Bakáts tér zöldítése zöld utat kapott, elfogadták a momentumos Takács Krisztián előterjesztését egy eseti bizottság felállítására, amelynek feladata, hogy 2021. október 31-ig javaslatcsomagot készítsen a tér forgalomszabályozására. Baranyi hétvégi lezárásai tehát megszűnnek, és egy évig biztosan nem kezdődnek újra. Ugyanakkor a párbeszédes (!) Árva Péter indítványát is megszavazták, így a napirendről ismét lekerült Baranyi két előterjesztése, egyben két szívügye: az új szociális rendelet, illetve a kerületi médiacég létrehozása. Utóbbiról Baranyi a közösségi oldalára feltöltött videóban kijelentette, azért van rá szükség, hogy a ferencvárosi lap és televízió szerkesztősége – Vágvölgyi B. András aktív részvételével – önállóan dönthessen a testület által meghatározott, százmillió forintot meghaladó, éves működési költségkeret felhasználásáról. A polgármestert láthatóan megzavarta az ellenállás, indoklást követelt, ám Árva csak annyit volt hajlandó mondani, hogy „félreértés történt az egyeztetés során”.

Kapcsolódó írásaink