Belföld

Nincs létszámhiány a kórházakban az átcsoportosítás miatt

Őszintén sajnáljuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához. A Prof. Dr. Kásler Miklós miniszterhez írt nyílt levelének már az első mondata óriási tévedés – reagált lapunkhoz eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Mint írják, a járványkezelési stratégia cseppet sem változott a tavasszal jól bevált recepthez képest: most is lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentrálják a betegeket és a szakembereket. 

Nincs létszámhiány a kórházakban az átcsoportosítás miatt
Az elvezényelt orvosok és szakdolgozók aránya mindössze ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítunk át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben. Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel – hívják fel a figyelmet a közleményben.

Mint írják, tény, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság. Tehát az ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg, így a kórházi kapacitások jelentős része szabad. Van ágy, van eszköz és van szakember. Nem kell egyetlen elektív ellátást sem leállítanunk, ahogy  a MOK elnöke javasolja.

Hozzáteszik, a fertőzés terjedésének és a kórházi gócpontok kialakulásának veszélyét – amivel az elnök riogat - pedig pontosan az a stratégia minimalizálja, amit tavasszal és most is alkalmaznak, hogy kevés kórházba koncentrálják a covidos betegek gyógyítását.

Kiemelik, az ellenzék napok óta azzal a valótlansággal harsogja tele a sajtót, hogy néhány szakember átvezénylése abba a néhány intézménybe, ahol a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek gyógyítása folyik, a működőképesség határára sodorja azokat a kórházakat, ahonnan elvezénylik őket.


Lássuk a számokat!

Az elvezényelt orvosok és szakdolgozók aránya mindössze ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest. Az orvosok 4 ezrelékét (0,4 %), a szakdolgozóknak pedig csak a 2 ezrelékét (0.2%) vezényeltük a legsúlyosabb koronavírusos betegek gyógyítására. Miközben a kórházi ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg.

Van ágy, van eszköz és van ember. A magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására, és valamennyi beteg gyógyítására.

Kapcsolódó írásaink