Belföld

Gyurcsány maga előtt terelgeti a baloldalt, teljesen leszalámizta az MSZP-t

Hétértékelő. A veszély nem múlt el, a hátsó kapun akarják betolni a kvótát – mondta lapunknak az újabb brüsszeli migrációs csomag kapcsán Kiszelly Zoltán

Szociális demagógia az alapjövedelem felvetése Karácsonyék részéről. Amúgy alapvetően a baloldal továbbra sem tud újat kitalálni, a médiában megjelent hírekről kommunikálnak, azokat emlegetik. Nincs koncepciójuk arról, hogy mit szeretnének, csak mindent elleneznek – mondta lapunknak a járványhelyzet, illetve a parlamenti szezonkezdet kapcsán Kiszelly Zoltán politológus.

Gyurcsány maga előtt terelgeti a baloldalt, teljesen leszalámizta az MSZP-t
Fotó: MH

Gyurcsány Ferenc és pártja nagy erőkkel ráfordult a közös ellenzéki lista ügyére, a bukott miniszterelnök tereli maga előtt a baloldalt – magyarázta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Ismert, a Dobrev Klára főszereplésével készített DK-s kampányvideóval beindult a teljes összefogás erőteljes szorgalmazása, ami egyúttal arra is utal, a párt Gyurcsánynét javasolja majd közös miniszterelnök-jelöltnek.

Az elemző úgy fogalmazott, a DK-sok „passzírozzák” azokat, akik esetleg még vonakodnának csatlakozni, a fővárosban például két MSZP-s polgármester átállításával már leszalámizták a szocialistákat, egyúttal „megfogták” Karácsony Gergelyt, fékezve kormányfőjelölti ambícióit. Az MSZP eközben erősen kisgazdásodik, szűk elitjük a saját túlélése érdekében kér már csak helyeket a majdani közös listán – utalt a minapi tisztújítás következményeire a politológus.

Ami a Párbeszéd-féle, a napokban felmelegített alapjövedelem-ötletet illeti, a szakértő szerint ez a szociális demagógia iskolapéldája, egy politikai termék, részben a már elfelejtett zuglói modell újracímkézése. Felvetésünkre Kiszelly azt mondta, ezt akár Gyurcsány is felvállalhatja a szavazatmaximalizálás érdekében, legfeljebb majd ejti az ötletet, ahogy Karácsonyt is. A lényeg: bárki próbálkozhat, például a Momentum is Bajnai Gordon szakértői reaktiválásával, önálló szakértői csapat építésével, ám Gyurcsány eszén nem járnak túl. Az ismét előtérbe kerülő kispesti baloldali korrupciós botrány pedig az elemző szerint arra utal, hogy nekik a hatalom csak a pénzért kell, nem jobb világot akarnak Magyarországon. Vagyis becsapják a választókat.

Kiszelly szerint tehát beindult az őszi szezonkezdet, Orbán Viktor múlt hétfői esszéjében pedig helyesen vázolta fel, hogy nemzetközi és hazai szinten egyaránt a neoliberális globalisták és a szuverén nemzetállamokban, keresztény értékekben gondolkodó patrióták újabb összecsapása várható. Erre kell készülnünk. Az elemző megjegyezte, kiváló példa erre a szembenállásra a hétvégi romániai választás, amelyen a Momentum nem a magyar, hanem a román jelöltek mellett kampányolt.

A múlt héten, Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásával, illetve az arra adott válaszokkal elindult a parlament őszi ülésszaka is. Kiszelly szerint az aznapi megnyilvánulásokból is kiderült, hogy a baloldal továbbra sem tud újat kitalálni, a médiában megjelent hírekről kommunikálnak, azokat emlegetik. Nincs koncepciójuk arról, hogy mit szeretnének, csak mindent elleneznek. Most épp a tesztelés körül szerveznek tiltakozást, korábban a lélegeztetőgépeket vagy a kórházi ágyakat kevesellték. Eközben a kormány a nyugat-európai országokéhoz hasonló járványügyi védekezést folytat, megfelelve a WHO előírá­-sainak. Szerinte fontos és örömteli fejlemény, hogy kezdenek jól alakulni a gazdasági mutatók, a legtöbb ágazatban jön vissza a növekedés.

Kiszelly kitért az Európai Bizottság múlt héten ismertetett migrációs tervére is. Kifejtette, abban győztünk, hogy Brüsszelben végre figyelembe vették az egységesen fellépő V4-ek rugalmas szolidaritásról szóló javaslatát, ám a veszély nem múlt el, a jelek szerint a hátsó kapun akarják betolni a kvótát. Válsághelyzet esetén ugyanis, amikor jelentős migrációs nyomás van Euró­pán, ismét kötelező lenne az elosztási mechanizmus a koncepció alapján. Ráadásul Soros nyomdokán árcédulát ragasztanak az emberekre, egyfajta bonus malus rendszert akarnak bevezetni: ha befogadsz, kapsz pénzt, ha nem, fizetsz – részletezte. Ebből a forrásból például Szíriában akár évekig lehetne embereket ellátni, olcsóbb és hatékonyabb lenne helyben segíteni, ahogy azt a magyar kormány régóta szorgalmazza.

Kapcsolódó írásaink

Kormányképtelen a baloldal

ĀHétértékelő. Hiába a sok ellenzéki álhír, a választók szerint is sikeres a kormány válságkezelése, a Fidesz–KDNP támogatottsága érdemben nőtt a járvány kitörése óta