Belföld

„Működni fog az egészségügy és a gazdaság, nem fogunk hátralépni”

A járványügyi intézkedésekről, a határzárról is beszélt Orbán Viktor a TV2 Tényeknek adott interjújában. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba.

„Működni fog az egészségügy és a gazdaság, nem fogunk hátralépni”
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

A miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy a gazdaságot helyre lehet hozni, újra lehet építeni, azonban az elvesztett életet nem lehet visszahozni. Részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Fontos tanulság, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak, a járvány felszálló ágban van – tette hozzá. A helyzet nehéz, az egészségügyre – ezen belül különösen a kórházakra – és az oktatásra nagy nyomás helyeződik – mondta a kormányfő. 

A miniszterelnök szólt arról is, hogy most más a védekezés, mivel közelebb vagyunk a vakcinához.

A kormányfő szerint Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják. Mint mondta, a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a nemzeti konzultációt azért is szervezték, hogy a védekezési tervben részt vegyenek.

Az emberek a konzultáció során egyértelművé tették, hogy védekezni akarnak, de az országnak működnie kell – emelte ki a kormányfő. Ha az egészségügyi dolgozók el tudják viselni a növekvő terheket, akkor sikerülni fog. Most sokkal inkább betartják az emberek a szabályokat, mint nyáron – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy tavasszal a világ 20-25 legjobban védekező országa között voltunk.

Járom a kórházakat. Nehéz az orvosoknak, nővéreknek, de mindenhol van elegendő eszköz, ágy és lélegeztető-készülék. Lépcsőzetes védekezést valósítunk meg, kijelöltük az első nyolc kórházat, ha azok is megteltek, akkor jön a következő – magyarázta a kormányfő.


Érvényben marad a határzár

Értem, ami a térségben történik, de mi Ausztriát követjük. Egyelőre nem értem a csehországi történéseket – mondta a kormányfő. A határzár továbbra is marad, mivel el kell vágni a vírus utánpótlását – tette hozzá Orbán Viktor.

 A kormányfő kijelentette: ki fogunk ebből a „nyomorúságból szabadulni”, és addig pedig ki fogjuk bírni.

Szó esett arról is, hogy egy nagy nemzetközi hitelminősítő kedvezőbb rangsorolást adott Magyarország számára. Erről a miniszterelnök azt mondta, örül a biztatásnak és minden jó jelnek, ugyanakkor egyetlen dologra kell összpontosítani, a munkahelyekre.

Ha van munka, ha vannak munkahelyek, akkor lesz növekedés, jó hitelminősítés - hangsúlyozta Orbán Viktor. Adócsökkentés, beruházás, fejlesztés - foglalta össze a kormányfő politikájukat.

Elmondta, a másik lehetőség, ha minden kötél szakad, akkor az az, hogy az állam is tudjon felvenni alkalmazásba embereket. Ez már kevésbé jó megoldás, de még mindig kenyeret és lehetőséget ad a családoknak. A harmadik, a hagyományos közmunka rendszere, ami nagyon messze van attól, ami fizetésben és munkavégzésben kívánatos lenne, de ha nincs más, az is jobb a semminél - közölte. A kormányfő mindenképpen szükségesnek látta a közmunkabérek emelését a következő év során.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy több ember dolgozik most Magyarországon, mint dolgozott januárban, illetve márciusban. Több mint 4,5 millióan végeznek munkát, ami választóvonal.

Felidézte, hogy tíz éve, amikor a szocialistáktól átvették a kormányzást, 3,6-3,7 millióan dolgoztak, és az első választóvonal volt a 4 millió. Sokan nem hitték, hogy ezt el lehet érni, de megtörtént, és most az új varázslimit a 4,5 millió, amit átléptek - mondta.

Megjegyezte: az ő fejében szerepel egy 5 millió munkahellyel rendelkező Magyarország, de ez nem a következő hónapok feladata.

Az igazi kérdésnek most azt tartotta, hogy a vállalkozók tudnak-e olyan új munkahelyeket létrehozni, amelyek versenyképesebbek, mint a jelenlegiek. A világban egy munkaerő-, gyártás-, kapacitás-áthelyezés, újraszervezés zajlik, ez egy verseny, amibe Magyarországnak be kell neveznie. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter feladata, hogy ezt a nevezést beadja és fusson jól - mondta; egyúttal az esélyeket jónak tartotta.


Kell, hogy a magyarok is itt legyenek Budapesten

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a főváros üzleti modellje a külföldiekre épült.

Budapestnek nincs olyan üzleti modellje, amely a magyarokat szólítaná magához. Kell, hogy a magyarok is itt legyenek Budapesten – tette hozzá. 

Megjegyezte: mintegy kétezer milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál a hitelmoratóriummal, ami nagy segítség volt mindenkinek, illetve adót csökkentettek a vállalkozások számára. A kormány, amit lehetett, vidéken és Budapesten megtett - mondta, hozzátéve: nem ártana a rásegítés, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslatainak irányvonalát érdemes lenne követni.


„Lesz egy pont, amikor ki fogunk szabadulni ebből a helyzetből”

Március-áprilisban aggódtam, és azt figyeltem, hogy nem derül-e ki, hogy a gyermekekre is veszélyt jelent a vírus – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, az idősek védelmét meg lehet oldani, de a gyerekekét sokkal nehezebb. Egyelőre nem, derült ki, hogy a gyermekekre veszélyt jelent a vírus.

Ki fogunk szabadulni ebből a nyomorúságból, és ki fogjuk addig bírni – hangsúlyozta a kormányfő.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink