Belföld

Ismét próbálja megakasztani saját tárgyalását Gyurcsány ügyvédje

Levélben fordult Bánáti Jánoshoz, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnökéhez Budai Gyula Gyurcsány Ferenc ügyvédje miatt. A fideszes parlamenti képviselő szerint Czeglédy Csabáék szabálytalan eszközökkel akasztották meg a jelenleg is folyamatban lévő büntetőeljárást.

Ismét próbálja megakasztani saját tárgyalását Gyurcsány ügyvédje

A PestiSrácok információi szerint jövő héten csütörtökön folytatódott volna a Kecskeméti Törvényszéken a Czeglédy Csaba és társai ellen a hatmilliárdos költségvetési csalás ügyében indult büntetőeljárás, ha azt nem akasztják meg egy eljárásjogi trükkel.

Mint kiderült, a bírákon kívül a védőket is lecserélték: az eljárás korábbi szakaszában az egyik ügyvéd az egyik bűnösségét beismerő és az ügyészséggel egyezséget kötő vádlottat védte, akivel szemben a Szegedi Törvényszék 2019. júniusában ítéletet is hozott. Az egyezségkötés után a védő aztán elvállalta három másik, a felelősségét tagadó, magát ártatlannak valló vádlott védelmét is, majd indítványozta a büntetőperből egyezségkötések során készült jegyzőkönyvek kizárását.

Objektum doboz

Csakhogy a törvény szerint ugyanabban a tényállásban a tagadó és a beismerő vádlottak védelmét ugyanaz az ügyvéd nem láthatja el, mert ezzel érdekellentét áll be. Ha pedig a védőügyvéd a védence érdekével ellentétes magatartást tanúsít, akkor őt az egész eljárásból ki kell zárni. Az érdekellentétben álló ügyvéd nem más, mint Binszki József, szegedi DK frakcióvezetője, és a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság elnöke.

A törvényszék a PS megkeresésére azt írta, a DK-s ügyvédet már ki is zárták az eljárásból. Fellebbezésnek ugyan van helye, de ha a döntés véglegessé válik, az új védők meghatalmazása vagy kirendelése után lehet csak új tárgyalási napot kitűzni. Ezzel pedig sikerült megakasztani az évek óta húzódó eljárást. Mint a portál megjegyzi, a DK és a Czeglédy-ügy ezen kívül is több ponton összeér.

Gyurcsány Ferenc és felesége családi cége, az Altus ugyanis három alkalommal is 100 millió forint körüli összeget kölcsönzött Czeglédy munkaerő közvetítő cégének; Czeglédy a DK elnökének egyébként is ügyvédje és személyes barátja; a politikus-ügyvéd a DK EP-listájára felkerülve szerzett mentelmi jogot és szabadult meg a büntetőeljárástól egy időre; a tavalyi önkormányzati választások óta pedig több DK-s önkormányzattal is szerződött az irodája.

Budai Gyula a történtek miatt etikai, és fegyelmi eljárás lefolytatását kérte Bánáti Jánostól.

Kapcsolódó írásaink