Belföld

A járványra hivatkozva csökkentené a rabok számát a Soros-szervezet

Hiába szakértősködik a Helsinki Bizottság, csak a szokásos mantrájukat vették elő – mondta lapunknak Völner Pál

A fogvatartotti létszám időleges csökkentését javasolja a Helsinki Bizottság a járvány elleni védekezés jegyében. Ez bizonyos esetekben akár azt is jelentené, hogy rabokat engednének ki a börtönökből. Az igazságügyi tárca nem támogatja az elképzelést.

A járványra hivatkozva csökkentené a rabok számát a Soros-szervezet
„A bv felkészült a második hullámra”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A koronavírus a börtönöket sem kímélte, számos fogvatartott és a büntetés-végrehajtás személyi állományának több tagja is megfertőződött – hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. A Soros-szervezet szerint a kialakult helyzetre a megoldást részben az jelentené, ha a fogvatartotti létszámot időlegesen csökkentenék. Ezt igazolják nemzetközi példák, és ez a börtönben dolgozók érdeke is – magyarázták.

További javaslataik: a „befogadás” halasztása azok esetében, akik nem erőszakos cselekményt követtek el, és akiket három évnél rövidebb szabadságvesztésre vagy elzárásra ítéltek, a szabálysértési és büntetőjogi elzárás végrehajtásának felfüggesztése, illetve a szabadságvesztés otthoni, szigorúan ellenőrzött formájának szélesítése, továbbá a büntetésük végén járó, jó magaviseletű, korábban nem személy elleni bűncselekményt elkövetők büntetésének félbeszakítása. A Soros-szervezet részéről aggódnak amiatt is, hogy a fertőzéstől való félelem a fogvatartottak körében önmagában is feszültséget teremt, ami azonban nyílt kommunikációval és alternatív kapcsolattartási formák biztosításával csökkenthető.

Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy a BVOP a közelmúltban adott átfogó tájékoztatást a témában. Hangsúlyozták, a büntetés-végrehajtási szervezet továbbra is minden szükséges intézkedést meghozott és meg fog hozni annak érdekében, hogy a vírus ne kerülhessen be a börtönfalak mögé. Megírtuk: az ügyvédi látogatás korlátozására egyetlen esetben sem került sor, a védelemhez való jog érvényesülését – a fertőzés megelőzése érdekében szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett – a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is teljes körűen biztosítja a büntetés-végrehajtás. A fogvatartottak a büntetés-végrehajtási intézetbe történő befogadásuk során egészségügyi vizsgálaton esnek át. A vizsgálatot követően – amennyiben felső légúti tünetek jelenléte nem tapasztalható – a korábban bevezetett szabályoknak megfelelően közösségbe helyezésük kizárólag tizennégy nap elkülönítést követően történik meg.

Ami a zsúfoltságot illeti, Varga Judit igazságügyi miniszter augusztus folyamán erősítette meg, hogy a kormány célja annak szeptember 30-ig történő megszüntetése, illetve az, hogy csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja az úgynevezett börtönbizniszt is.

Völner Pál, az IM miniszterhelyettese lapunknak elmondta, a Helsinki-féle felvetés az általuk vallott, állandó büntetésliberalizációs kezdeményezések sorába illeszkedik, ezzel az ötlettel már korábban is előálltak. A Soros-szervezetnek persze most sem az áldozatok vagy a társadalom érdeke a fontos, hanem a bűnözők támogatása, ahogy például a börtönbiznisz esetében – tette hozzá.

A járványügyi probléma azonban egy szakkérdés, így nem a Soros-szervezetek, hanem elsősorban az operatív törzs kompetenciájába tartozik, mint minden ilyen változtatás megítélése. Így jelen állás szerint a minisztérium sem támogatja a megfogalmazott javaslatokat. A magyar kormány nem bocsát szabadon egyetlen elítélt bűnözőt sem a jogerős ítéletben megszabott határidő előtt. Völner kifejtette, az emberi életek mentése mellett a második hullám idején kiemelt cél, hogy Magyarország működjön. Igaz ez a fogva tartási intézményekre is. A hazai börtönök felkészültek a járvány második hullámára, a büntetés-végrehajtási szervezet minden szükséges intézkedést meghozott. „Hiába szakértősködik a Helsinki Bizottság, megint csak a szokásos mantrájukat vették elő, ugyanaz a törekvés mozgatja őket” – fogalmazott lapunknak az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink