Belföld

Weisz: Elfogadhatatlan a judapestező jelölt

„Miközben Németországban már tankokkal, fegyveresekkel kell őrizni a zsinagógákat, itt nyugalomban, biztonságban élhet a közösség, sőt egyfajta zsidó reneszánsz is elindult”

Ilyen jelöltet magát demokratikusnak nevező párt nem indíthatna választáson. Ez elfogadhatatlan – mondta lapunknak a baloldal judapestező borsodi jelöltjéről Weisz Péter, a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke.

Weisz: Elfogadhatatlan a judapestező jelölt
Magyarországon a zsidó közösség békében ülheti meg ünnepeit
Fotó: MH

Minden társadalomban szükség van bizonyos demokratikus minimumra, amelyet a politikai pártok is elfogadnak. Ebbe nem fér bele az antiszemitizmus és a gyűlöletkeltés – nyilatkozta lapunknak Weisz Péter. A Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnökét annak kapcsán kerestük meg, hogy a borsodi időközi országgyűlési képviselő-választáson a baloldal a jobbikos Bíró Lászlót támogatja. Azt a politikust, aki judapestnek hívta Budapestet, tetűcsúszdásoknak az izraeli turistákat. Bár emiatt balliberális véleményformálók is felháborodásukat fejezték ki, a Bíró mögé álló formációk, így maga Gyurcsány Ferenc is elfogadta Bíró bocsánatkérését.

Weisz szerint fontos a megbocsátás, de ez nem jelent egyet a felejtéssel. „Ilyen jelöltet magát demokratikusnak nevező párt nem indíthatna választáson. Ez elfogadhatatlan. Külön fájdalmas, hogy olyan pártok állnak most ki a nyíltan antiszemita kifejezéseket használó jelölt mellett, amelyek egy asztalhoz sem voltak hajlandók leülni a jobbikosokkal. Nagyon helyesen. Most meg együtt bográcsoznak Tiszaújvárosban” – fejtegette Weisz Péter, azt kérve zsidó honfitársaitól, olyan jelöltre szavazzanak, aki lehetővé teszi, hogy békében ülhessék meg ünnepeiket, és zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben.

Weisz Péter kitért arra is, miközben Németországban már tankokkal, fegyveresekkel őrzik a zsinagógákat, Magyarországon nyugalomban és biztonságban élhet a zsidó közösség, mindenkinek joga van a szabad élethez, sőt egyfajta zsidó reneszánsz is elindult az elmúlt években. Ez a polgári értékrendet valló kormánynak is köszönhető, véli az elnök, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Mazsihisz és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is megszólalt már Bíró László vállalhatatlan jelölése kapcsán.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija korábban lapunknak azt mondta, „bár az elmúlt pár évben igyekeztek az ilyen jellegű nyilvános kijelentéseket elhagyni, sajnos nem kétséges, hogy a Jobbik nem változott. A Tett és Védelem Alapítvány által megrendelt közvélemény-kutatások szerint a Jobbik szavazótáborának több mint hatvan százaléka vall ma is antiszemita nézeteket. Elkeserítő, ahogy az ellenzéki pártok – a korábban vallott erkölcsi normákat zárójelbe téve – a jelölt indításával akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust”.

A Mazsihisz leszögezte: a zsidó hitközségi szövetség bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél, teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Róna Tamás, a rabbitestület elnöke pedig a Magyar Nemzetnek azt mondta, bár Bíró a korábbi kirekesztő kijelentéseiért bocsánatot kért, a törvényhozásban nincs helye olyasvalakinek, aki képes ilyen meggondolatlan kijelentésekre ragadtatni magát.

Botrányos trükközés
 

Megtalálták Bíró strómanjait, segítségükkel tüntette el cégét
 

Hollik István
Hollik István
Fotó: MH

A baloldal szerencsi jelöltje nem munkahelyeket teremtene, hanem tönkretenné azokat – jelentette ki Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója (képünkön) egy tegnapi sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. A kormánypárti politikus sajtóhírek alapján arról beszélt, megtalálták Bíró László strómanjait. Az egész baloldal kezdettől sumákol az időközi választáson induló jelöltjük viselt dolgaival kapcsolatban, egyre több olyan ügy lát azonban napvilágot, ami miatt érdemes lenne válaszokat adniuk – folytatta Hollik. Példaként említett antiszemita és cigányellenes megnyilvánulásokat, homályos, egyre botrányosabb cégügyeket, a munkavállalók bérének visszatartását, fegyverrel való fenyegetésüket. Most pedig megtalálták Bíró László strómanjait, akiknek a segítségével bedöntötte a Hegyalja Mix Szociális Szövetkezetet, amelynek évekig a politikus volt a vezetője – mondta Hollik István. Felhívta a figyelmet arra, a baloldal jelöltje annak ellenére nem fizette ki a dolgozókat, hogy több mint ötvenmillió forintos állami támogatást kapott a szövetkezet, pont a munkahelyek megvédése érdekében. Senki nem bízhat a baloldal jelöltjében, még egy céget sem tudott elvezetni – összegzett Hollik, aki szerint Bíró inkább eltüntette az ötvenmillió forintos támogatással kitömött céget, csak hogy ne kelljen fizetni a dolgozóknak. Azzal kapcsolatban, hogy Bíró László azt mondta, a céget egy szakértői csapatnak adta tovább, a kormánypárti politikus közölte: ezalatt egy elhunyt alkoholistát és két olyan embert kell érteni, akik egy romos házba voltak bejelentve.

Kapcsolódó írásaink