Belföld

Kásler: Van elég terápiás ágy és van elég szakember

„Egymás után, lépcsőzetesen nyitjuk ki az ellátóhelyeket, hogy még a lehetőségét is kizárjuk annak, hogy esetleg több kórházban is elinduljon a fertőzés” – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a minisztérium hivatalos Facebook-oldalán látható videóban, amelyben a tárcavezető megerősítette, hogy a kórházi ellátás tárgyi és személyi feltételei is biztosítottak. 

Kásler: Van elég terápiás ágy és van elég szakember
A kórházi ellátás tárgyi és személyi feltételei is biztosítottak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Teljesen egyértelműen tudom mondani: van elég kórházi ágy, van elég intenzív terápiás ágy, van elég szakszemélyzet. Rendszerszerűen kidolgoztuk, hogyan nyitjuk meg egymás után, lépcsőzetesen az ellátóhelyeket, hogy a kapacitások határáig használjuk ki az egyes kórházakat. Így a többi kórházat tehermentesítjük és kizárjuk azt a lehetőséget, hogy egyszerre esetleg több kórházban is elinduljon a kórházi fertőzés" - mondja a miniszter.

„Olyannyira előkészítettük a kórházi kapacitásokat, hogy ezzel kapcsolatban a legelső körlevél minden magyar kórház főigazgatójának szeptember másodikán ment ki. Azóta folyamatos a tájékoztatás. Élő a kapcsolat a kórházakkal. Mindig, mindenki, mindent időben megtud" - szögezte le a tárcavezető.

Kásler az egészségügy szerkezeti átalakulásával kapcsolatban kifejtette: éppen a világjárvány mutatott rá a magyar egészségügy erősségeire, de megjelölte a hiányosságokat is. 

"A magyar egészségügy egész szemléletét a megelőzés felé szeretnénk tolni, hiszen a magyar emberek számára a legnagyobb nyereség az, ha a betegség minél később alakul ki vagy egyáltalán ki sem alakul" - emelte ki, hozzátéve: a feladatok sorában következik a betegségek ellátása az alapellátástól a megyei kórházakig, illetve a népbetegségek gyógyítása, melyeket a legpusztítóbb betegségeknek tart a miniszter.

A magyar onkológiai struktúra Európában a legelsők között, nagyon szervezett állapotban van, ami Európa számára bizonyos értelemben minta. A keringési betegségek esetében a struktúra kialakítása a végéhez közeledik. A mozgásszervi betegségek kezelésének a tradíciói jelentősek. A mentálhigiénés ellátásban rendkívül káros volt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet felszámolása - hangsúlyozza a miniszter. Egy európai hírű intézetről volt szó. Újraépítése megkezdődött, és épül a gyermekgyógyászati országos rendszer is.

Kásler Miklós eloszlatja azt a tévhitet is, hogy a HPV csak a lányoknak, nőknek okozhat súlyos betegséget. A HPV nem csak a méhnyakrák előidézője, hanem a férfiaknál szájüreg-, garat- és gégerákot is okozhat. „A HPV kiiktatása az életünkből csakúgy lehetséges, ha nem csak az egyik nemet, hanem a másik nemet is vakcináljuk." Ezért ősztől már nemcsak a lányok, hanem önkéntes alapon és ingyenesen 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni oltást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom