Belföld

A családtámogatások nem apadnak el, sőt, egyre bővülnek

Az anyák három évet is otthon lehetnek gyerekükkel, de a bölcsődei férőhelyek bővítésénekés a nagyszülői gyednek köszönhetően hamarabb is visszatérhetnek a munkahelyükre

Hitelmoratórium, négygyermekes anyák szja-mentessége, babaváró támogatás, családi otthonteremtési kedvezmény – a kormány a vírus ellenére is elkötelezett támogatója a családoknak.

A családtámogatások nem apadnak el, sőt, egyre bővülnek
A lakhatás támogatása lesz az egyik legfontosabb kérdés a jövőben is
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A családok életszínvonala nem fog csökkenni – szögezte le többször Orbán Viktor miniszterelnök, s ezt támasztja alá az is, hogy Novák Katalint, illetve a családügyet miniszteri rangra emelte. A támogatások a koronavírus-járvány ellenére sem apadnak el, sőt. Az egyik legfőbb intézkedés, a családi otthonteremtési támogatás kifizetései a járvány ellenére megduplázódtak. Idén az első fél évben családi otthonteremtési kedvezmény formájában több mint 63 milliárd forinttal támogatta az állam a családokat, miközben tavaly ugyanebben az időszakban ennek az összegnek a felét, mindössze 31,9 milliárd forintot fizetett ki e célra az államkassza. A tavaly július elsején debütált falusi csok július végéig közel tizenháromezer család otthonteremtését segítette.

Egy évvel a falusi családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése után kilencszáz olyan kistelepülésen indult újra a népesség növekedése, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt tapasztalható. A falusi csok kettőezer-ötszáz települést érint. A mellékúthálózat fejlesztésének révén kettőezer-ötszáz kilométeren újulnak meg falusi mellékutak a következő években.

Az elmúlt hónapok legnagyobb családvédelmi intézkedése a hitelmoratórium volt, amit újabb fél évvel meghosszabbított a kormány. A hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és hatvanezer vállalkozásnak adott segítséget. Ez azt jelenti, hogy decemberig kétezermilliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál. A 2021. június 30-ig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően jövőre négyszáz–négyszázötvenmilliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál, a számítások szerint 752 ezer szerződést, azaz a családtagokat is figyelembe véve jóval több mint egymillió embert érinthet ez a lehetőség.

A jövőben is a lakhatás megoldása és támogatása lesz az egyik legfontosabb kérdés. Továbbra is a saját tulajdonú otthonhoz juttatás a cél, ezért az otthonteremtési program, amelyet a közeljövőben szeretnének a kormány elé terjeszteni, nem bérlakásprogram lesz Novák Katalin szerint. Az újabb, mérföldkövet jelentő lépésekkel még kedvezőbbé válnak az otthonteremtés feltételei, így jobb körülmények között lehet majd családot tervezni, gyermeket nevelni.

A jövő évi költségvetésben két és félszer akkora összeg jut a családok támogatására, mint 2010-ben. A magyar kormány a GDP (bruttó hazai termék) öt százalékát, több mint kétezer-ötszáz milliárd forintot költ a családokra, ez Európában a legnagyobb arányt jelenti. Ennek köszönhetően majdnem nyolcvan százalékkal többen kötnek házasságot, mint tíz éve, a válások száma hatvan éve nem volt olyan alacsony, mint most, és egyre többen mernek gyermeket vállalni: 2020 első hét hónapjában kétezer-ötszáz gyerekkel több született, mint a múlt év azonos időszakában.

A nők foglalkoztatásával kapcsolatban vezérelv, hogy a kormány választási lehetőségeket kínál, hogy úgy szervezhessék az életüket, ahogy nekik a legideálisabb. Az anyák akár három évet is otthon tölthetnek a gyermekükkel, de a bölcsődei férőhelyek bővítésének és a nagyszülői gyednek köszönhetően hamarabb is visszatérhetnek munkahelyükre. Továbbra is pályázhatnak a legfeljebb havi negyvenezer forintos bölcsődei támogatásra a kisgyermekes anyák, ezzel a lehetőséggel az elmúlt egy évben már több mint kétezren éltek. A rendelkezésre álló közel nyolcmilliárd forintos keret akár hétezer kismamát segíthet visszatérni a munkába.

A hat év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2010-hez képest jelentős, több mint tíz százalékpontos növekedéssel tavaly már megközelítette a negyven százalékot.

Tíz év alatt tizenhatezer óvodai hely létesült Magyarországon. A kormány a katolikus és a református, majd az evangélikus egyház számára lehetővé tette, hogy korszerűsítsék a régi óvodák épületét és újakat építsenek. A mintegy százmilliárd forint értékű támogatási programnak köszönhetően csaknem kétszáz intézmény újul meg vagy épül fel. Nappali tagozaton 1,2 millió gyerek tanulhat ingyen tankönyvből. A rászoruló és hátrányos helyzetben élő családok, valamint a nagycsaládosok gyermekeinek ingyenes étkeztetést biztosítanak, az erre fordított támogatások összege az elmúlt években 27 milliárdról 87 milliárd forintra emelkedett. A családokat ingyenes vezetéstechnikai tréningekkel is támogatja a kormány, július elseje óta a húsz év alatti fiatalok ingyenes KRESZ-vizsga lehetőségét kiterjesztették a cseden, gyeden és gyesen lévőkre. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása eddig 28 ezer családnak jelentett segítséget 34 milliárd forint értékben.

A jövő évi költségvetés a gazdaság- és a családvédelem költségvetése Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke szerint


Lépésről lépésre a biztonságérzet növeléséért
 

A születések számának emelkedéséhez a családtámogatások átfogó jellege is hozzájárult – vélekednek civil szervezetek a kormányzat következetes intézkedéseiről, amelyeket már külföldön is elismernek.

A magyar társadalom a korábbiakban is család- és gyermekbarát volt, ám az elmúlt évtizedben ez egyrészt jelentősen felerősödött, másrészt dinamikusabban láthatóvá is vált, mert sokan meg tudták valósítani személyes vágyaikat. Ennek köszönhető a gyermekszám emelkedése, valamint a házasságkötések számának növekedése – reagált lapunknak korábban Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a KSH bizakodásra okot adó számaira. A statisztikai hivatal szerint ugyanis nőtt az év első hét hónapjában a gyermekszülések száma az előző év hasonló időszakához képest.
 

A növekedéshez leginkább a családtámogatások és a Családvédelmi akcióterv átfogó jellege, a családok különféle életciklusához történő igazodása járult hozzá, amely így együtt, egyfajta családi életpályamodellé szélesedett – fogalmazott a NOE elnöke. Szerinte a tavaly július 1-jén induló Családvédelmi akcióterv új fejezetet nyitott a magyar családtámogatások történetében, összességében mintegy kétszázezer családot több mint kilencszázmil­liárd forinttal támogatott a kormány. A babaváró támogatást száztizenkétezer pár igényelte, több mint harmincezren vették fel a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, és a csok esetében is jóval tízezer fölötti igénylőt regisztráltak. A négy- vagy többgyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége már negyvenötezer család életét könnyíti meg. Mindez megadja azt a biztonságérzetet, amelyre a családoknak szüksége van – állapította meg a szakember. Hozzáfűzte: a legfontosabb, hogy a továbbiakban is mindenki biztos lehessen abban, számíthat a már megismert támogatásokra, azokat nem veszik el, nem csökkentik, sőt, folyamatosan bővülhet a támogatások köre, példa erre a csed emelése.
 

A 2021-es költségvetés a gazdaságvédelem és egyúttal a családvédelem költségvetése – szögezte le Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a költségvetéssel kapcsolatban. Jövőre a nyugdíjakra 327, a családok támogatására 67, a szociális szférára 41 milliárd forinttal jut több, mint ebben az évben. A KINCS vezetője rámutatott: nagy erénye a jövő évi büdzsének, hogy a járványügyi helyzet ellenére sem csökkent a családok támogatása, mi több, növekedett, méghozzá úgy, hogy minden generáció számára biztosít pluszforrásokat, a nyugdíjasoktól a gyermekekig.
 

A családügyi szervezetek méltányolják, hogy míg 2010 előtt, a gazdasági válság során mindig a családokon spóroltak az akkori kormányok, a jelenlegi kabinet számára a családok további megerősítése önmagában a válságkezelés egyik eszközévé vált. A jövő évtől fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, Novák Katalin családügyi miniszter pedig bejelentette, hogy további elemekkel bővül majd a Családvédelmi akcióterv, fennmarad a családi adórendszer, a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) összege. A csed növelésével az édesanyák több pénzt kapnak kézhez, mintha nem vállaltak volna gyermeket, hiszen a korábbi fizetésüket teljes egészében, járulékok levonása nélkül megkapják. A csed után csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni. Mindemellett az első sikeres nyelvvizsgához, valamint a KRESZ-tanfolyamra és a -vizsgára támogatást kapnak a kisgyermekes édesanyák, emelik az ápolási díjat, növelik az óvodai és bölcsődei férőhelyek számát, minden gyermek számára ingyenesek a tankönyvek, s továbbra is kiemelten kezelik a gyermekétkeztetés finanszírozását.
 

Azt, hogy a kormány jó úton jár, külföldi politikusok is elismerik. A tavalyi III. Budapesti Demográfiai Csúcson Tony Abbott, korábbi ausztrál miniszterelnök kijelentette: Magyarország családbarát programja egyedi, és veszi a politikai bátorságot, hogy ösztönözze a népességnövekedést, ezért más országoknak is tanulmányozniuk kell. Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az Apostoli Szentszéknél egyenesen úgy fogalmazott: Magyarország Európa reménye.

Kapcsolódó írásaink