Belföld

„A férjemet politikai nézetei miatt rúgták ki az SZFE-ről”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem legnagyobb nimbusza Pintér Tamás – Oroszlán – kaszkadőrkirály volt. 2006-ban már 40 éve tanított a főiskolán, amikor Ascher Tamás, az akkor frissen kinevezett rektor hirtelen „nyugdíjazta” őt. Balogh Erika színésznő az Origonak mesélte el drámai történetét annak, hogyan bántak el a férjével politikai nézetei miatt.

„A férjemet politikai nézetei miatt rúgták ki az SZFE-ről”
Balogh Erika: A főiskolások eszközök és bábok, fogalmuk sincs arról, hogy mi az igazi diktatúra, ez a legnagyobb baj
Fotó: MTI/Zih Zsolt

Ascher Tamás kinevezése után nem sokkal, egy délután felhívta a titkárnő azzal, hogy nem kell másnap reggel 8-ra jönnie a főiskolára tanítani a tanár úrnak, mert nyugdíjazták. Mindez véleményem szerint olyan volt, mint amikor valakit hasba lőnek. Egy olyan tanárnál, aki bár rengeteget filmezett, azt mondta, hogy ha meg tudna élni a tanári fizetéséből, akkor soha nem tenné ki a lábát a főiskoláról, annyira szerette. S aki 40 éven át dolgozott ott – idézte fel a történteket a legnagyobb kaszkadőrkirály özvegye.

Kiemelte, az eltávolítás oka nyilvánvaló volt, amelyet meg is mondtak neki, közölték vele, hogy rossz oldalra állt.

Nem sokkal korábban a december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán ugyanis felállt a pódiumra a Fidesz - MPSZ nagygyűlésén. Nyilvánvaló, hogy emiatt rúgták ki – mondta Balogh Erika.

Oroszlán tovább dolgozott a kirúgása után: több mint 400 filmben szerepelt. 2011-ben a Magyar Nemzetbe küldött egy írást, ebből is kiderül, mennyire fájtak neki a történtek.

„Amikor engem a főiskoláról, egyetemről kirúgtak, kizárólag politikai okokból, akkor, amikor csak pár hónap hiányzott, hogy 40 éve tanítsak ott, amikor tanszékvezető és egyetemi tanár lehettem volna. Ehelyett azt mondták: Oroszlán, nem gondolod, hogy rossz oldalra álltál? Én azt válaszoltam, én nem álltam sehova, én oda születtem. Egyébként is egy szaltónak tök mindegy, hogy jobb vagy bal oldalról ugrod. Bizony, amikor ez történt, nem tiltakozott senki, még csak fel sem hívtak, a barátaim sem.” – olvasható a néhai kaszkadőrkirály korábbi írásában.

Később sem kértek tőle bocsánatot – árulta el Balogh Erika, sőt, amikor férje 2012-ben elhunyt, felhívta a főiskolát, és kérte, hogy tegyék ki a fekete zászlót.

Erre azt válaszolták, hogy már úgysem emlékszik rá senki. De azt sem kérdezték meg, hogy hol lesz a temetés, ahogy azt sem, hogy küldhetnek-e egy szál rózsát, vagy bármilyen szinten a saját halottjukként tekintik, miután 40 évig dolgozott ott – mondta a színésznő.

Pintér Tamás „Oroszlán”
Pintér Tamás „Oroszlán”
Fotó: Facebook

A kaszkadőrlegenda életében többször hangoztatta, hogy ő a jobboldalra született.

„Magyarnak, magyar nemzetinek vallom magam, ezen a földön születtem, ez a hazám, és itt is akarok meghalni. Nem szeretem a kötődés nélküli embereket, és azokat sem, akik csak a pénzhez éreznek kötődést. Egyébként véleményem szerint nincs jobb-, vagy baloldal, magyar van. Azt szoktam mondani, én a jobboldalra születtem” - nyilatkozta korábban.

Balogh Erika kérdésre elárulta, tudomása szerint több kiváló tanárral is hasonlóképpen bántak el, de őt magát is érte hátrányos megkülönböztetés politikai nézetei miatt. 

A színésznő az SZFE-n kialakult helyzetről elmondta, a főiskolások eszközök és bábok, fogalmuk sincs arról, hogy mi az igazi diktatúra, ez a legnagyobb baj.

De nem is akarják tudni szerintem. Ezeket a gyerekeket felhasználják. Elvesztik az életük legszebb időszakát. Emlékszem, amikor engem felvettek, eufória volt, hiszen akkora túljelentkezés volt mindig is, és nagyon nehéz volt bekerülni. Felnőtt egy generáció, akinek voltaképpen nincsen semmi baja, nem volt se háború, sem éhínség, utazhat, világot láthat, semmi megszorítás nincs, pofont sem kapnak a rendőröktől. Akkor miért kell egy ilyen álságos szabadságharcot folytatni, amikor valódi szabadságban élnek? Bábként használják őket, akik meg akarják őrizni ezt a liberális világot – tette hozzá Balogh Erika.

Kapcsolódó írásaink