Belföld

Zavartalanul indult a tanév a Neumann János Egyetemen

Zavartalanul indult a tanév a kecskeméti Neumann János Egyetemen - közölte honlapján az intézmény.

Zavartalanul indult a tanév a Neumann János Egyetemen
A Kecskemét Campus új épülete
Fotó: Neumann János Egyetem

Az Országgyűlés május 19-én fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében a kecskeméti Neumann János Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása átadásra került a Neumann János Egyetemért Alapítvány részére. A jogszabálynak megfelelően augusztus 1-jével az egyetem államilag elismert, közhasznú, az államháztartáson kívüli szabályrendszerben működő, nem állami (magán) felsőoktatási intézménnyé vált. A fenntartóváltás folyamata, az új működési, gazdálkodási keretek kialakítása eredményesen megtörtént - írják.

Az egyetem három pillérre támaszkodva újul meg: a GAMF Karon a járműipar, a robotika, az anyagtechnológia és lézertechnológia kerülnek előtérbe, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon (KVK) az ún. „zöld ipar” felé fordulás jegyében a zöldgazdaság és élelmiszerlánc biztonság kérdései kapnak majd prioritást, amelyekhez a Gazdaságtudományi Karon (GTK) nyújtott gazdaságtudományi képzések mellett megtalálható MBA és menedzsment képzés társul majd.

Az intézmény célja a hatékony és korszerű felsőoktatás megteremtése, valamint az innovációs képességek fejlesztése, hogy az egyetem minél jobban alkalmazkodjon az üzleti környezet változásaihoz.

A Neumann János Egyetem a tavaszi félév tapasztalatait felhasználva kezdte meg a 2020/21-es új tanév előkészítését. Számos hallgatói ügyintézési folyamatot felgyorsított, és az egyetemi polgárok egészségének megőrzését, valamint a gyakorlatorientált képzés szempontjait szem előtt tartva, a hallgatók oktatását, felkészítését egyre inkább a digitális térben tette lehetővé. Az egyetem a járványügyi helyzetre tekintettel – a felsőoktatási ágazati ajánlások alapján – kidolgozta azokat a speciális szabályokat, amelyek elengedhetetlenné váltak a tanév elindításához, a jelenléti oktatás feltételeinek biztosításához.

Annak érdekében, hogy a hallgatók oktatása, a tanév megkezdése biztonságos körülmények között történhessen, az egyetem fenntartója ingyenesen biztosította dolgozói számára a SARS-CoV-2 vírusszűrést. A szeptember 10-i vizsgálat minden munkavállaló esetében negatív lett.

A Neumann János Egyetem az új tanévben is arra törekszik, hogy szigorú óvintézkedések mellett, normál tanrendben, kontakt órák keretében, illetve jelenléti gyakorlati oktatással képezze a jövő szakembereit - közölte az intézmény.

Kapcsolódó írásaink

Egyetemközpontú innovációs tudásbázis Nagykanizsán

ĀA Pannon Egyetem vezetésével indított, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatott központ küldetése, hogy a körforgásos gazdaság követelményeit integrálja az oktatásba, a kutatás-fejlesztésbe