Belföld

Már 2024-ben megnyílhat a Fudan Egyetem budapesti campusa

2024-re készülhet el a sanghaji Fudan Egyetem első Kínán kívüli campusa Budapesten, ahol négy-öt karon kezdődne meg az oktatás a tervek szerint - közölte Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója a Bölcs Vár oldalán megjelent interjúban.

Már 2024-ben megnyílhat a Fudan Egyetem budapesti campusa
Horváth Levente: A Fudan Egyetem magyarországi jelenlétével nemcsak az a célunk, hogy létrehozzunk egy elit egyetemet, hanem hogy partnerséggel támogassuk az egész magyar felsőoktatás színvonalának növelését
Fotó: Bölcs Vár

Horváth Levente elmondta: várhatóan gazdasági, nemzetközi kapcsolatok, orvosi, műszaki tudományok területeken tanulhatnak majd a jelentkezők. A Fudan Egyetem hozza a saját oktatási know how-ját, amellyel elérte a világranglista 34. legjobb helyét, öt-hatezres lesz a hallgatói létszám, 500 fős az oktatói gárda - tette hozzá.

Az MNB elnöki főtanácsadója arról is beszélt, hogy kezdetben csak mesterképzés lesz a campuson, tehát a magyar hallgatóknak az érettségi után, az alapképzés alatt lesz még idejük megismerkedni az itteni lehetőségekkel. A tervek szerint – és ebben a kínaiak is partnerek – a Fudan Egyetem professzorai „beoktatnak” majd más hazai egyetemekre, az alapképzésekre is, így a magyar hallgatók már a saját egyetemükön tapasztalatokat szerezhetnek a Fudan Egyetemről. Ha úgy gondolják, hogy érdemes angol nyelven a legjobb professzoroktól tanulni, rendelkezésükre áll a saját egyetemük és a Fudan Egyetem együttműködésével létrejött Double Degree kettős diplomát adó programok is.

Horváth Levente a Fudan–Corvinus Double Degree kettős diplomát adó MBA programjáról közölte: ez egy kétéves képzés, most december–januárban végez az első csoport. Hozzátette: következő szakaszban további magyar egyetemeket is beválogattak a Double Degree programokba, amelyek várhatóan jövőre indulnak. A Budapesti Műszaki Egyetemről, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről van szó, továbbá a Corvinusról, ahol a meglévő mellett egy újabb képzés is megvalósul. Minden egyetemmel a saját profiljába illeszkedő együttműködés jön létre, ugyanis a Fudan Egyetem magyarországi jelenlétével nemcsak az a célunk, hogy létrehozzunk egy elit egyetemet, hanem hogy partnerséggel támogassuk az egész magyar felsőoktatás színvonalának növelését - húzta alá a főtanácsadó.

Kiemelte, azoknak a hallgatóknak kifejezetten ajánlják ezt a képzést, akik jelenleg külföldi neves egyetemekre készülnek. Számukra ez jó lehetőség, hogy mégis itthon maradhassanak, és egy nemzetközileg elismert egyetemen tanulhassanak.

Rámutatott: a Fudan a világ különböző elit egyetemeiről ide akar vonzani neves tudósokat, professzorokat, akik „beoktatnak” majd a hazai egyetemekre is, ezáltal ezeket az intézményeket abban is segíthetik, hogy minél jobban szerepelhessenek a nemzetközi porondon.

A főtanácsadó azt is elmondta, hogy a Fudan Egyetemmel együttműködve további kitörési pontokat is keresnek, új innovatív képzéseket terveznek, például a fintech és a mesterséges intelligencia területén.

Emellett arra is számítanak, hogy a Fudan jelenléte kínai és más nemzetiségű nagyvállalatokat is idecsábít, és az egyetemmel közösen itt alakítják ki kutatási-fejlesztési központjaikat, ezáltal Közép-Európa egyik új tudáscentruma jön létre Magyarországon. A már itt lévő kínai cégekkel egyeztettek is erről, mint például a China Construction Bankkal, mely örömmel hozna létre egy fintech-labort a Fudannal. A BYD elektromosbusz-gyár és a Huawei is nyitott lehet arra, hogy a BME-vel és a Fudannal együtt újabb kutatást-fejlesztésbe fogjon - ismertette Horváth Levente.

Hozzáfűzte: az új campus még a turizmust is felpörgetheti, hiszen a nemzetközi vendégelőadókon és a Fudanhoz kapcsolódó cégek munkatársai mellett a külföldi hallgatók szülei, rokonai, barátai ide utaznának meglátogatni őket, és akkor már körülnéznének Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink