Belföld

Maszkokat és védőruhákat küldött Magyarországnak a Fudan Egyetem

Maszkokat és védőruhákat küldött Magyarországnak a Fudan Egyetem - írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunknak is eljuttatott közleménye. A kínai felsőoktatási intézmény által felajánlott 56 ezer maszk és 300 védőruha más adományokkal együtt egy Sanghajból indult repülőgépen jutott el hazánkba hétfőn.

Maszkokat és védőruhákat küldött Magyarországnak a Fudan Egyetem
Képünk illusztráció
Fotó: Fotostand / Schmitt / Fotostan

Közleményükben hangsúlyozzák: a budapesti kampusz létesítését tervező egyetem már most második otthonaként tekint Magyarországra, vezetői ezért tartják fontosnak, hogy a nehéz helyzetben segítsenek.

A koronavírussal szembeni védekezést szolgáló eszközök jelenleg elsősorban Kínában érhetőek el nagy tételben. A két ország viszonya a keleti nyitás politikájának jegyében az elmúlt években kedvezően alakult, a Fudan Egyetem kifejezetten fontosnak tartja a magyar együttműködést. Az intézmény rendkívül jó kapcsolatot ápol az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal is. A kormányzati, tartományi, városi és céges adományok mellett a Fudan a kínai egyetemek közül elsőként ajánlott fel védőeszközöket, amelyek a Shanghaji Főkonzulátus által koordinált szállítmányban érték el úti céljukat hétfőn kora délután.

A tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a Fudan a világ 40. legjobb egyeteme. A sanghaji központú intézmény több mint 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly október végén fogadta a kínai egyetem delegációját. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019 decemberében írt alá egyetértési nyilatkozatot Hszü Ning-senggel, a Fudan Egyetem elnökével. A dokumentumban a felek megerősítik közös érdekeltségüket az intézmény budapesti kampuszának létrehozásában.

A Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó egyetemek egyikének sincs még külföldi kampusza. Magyarország az együttműködésnek köszönhetően regionális tudásközponttá válhat. A világ legszűkebb élvonalába tartozó Fudan hazai szerepvállalása felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését. Az új kampusz részleteinek kidolgozása intenzív közös munka keretében folyik az építkezés, majd a képzés mielőbbi elindítása érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint köszönetet mond partnerének, a sanghaji Fudan Egyetemnek, hogy orvosi eszközökkel is támogatja Magyarországot a koronavírus elleni küzdelemben. A világ 40. legjobb egyetemeként számon tartott felsőoktatási intézmény az általa felajánlott 56 ezer maszk és 300 védőruha adományozásával nagy mértékben hozzájárul a hazai védekezés feltételeinek biztosításához. A szállítmány átvételénél jelen volt Horváth Levente, az MNB elnöki főtanácsadója is.

A jegybank közölte: az egyetem 2016-ban kezdte meg az együttműködést az MNB-vel, majd 2019-ben indították el a Fudan-Corvinus Double Degree MBA Programot a Budapesti Corvinus Egyetem és a jegybank együttműködésében. 2019. októberében Orbán Viktor miniszterelnök fogadta az egyetem rektorát, akivel a Fudan Egyetem magyarországi campusának létrehozásáról egyeztek meg.

Kapcsolódó írásaink