Belföld

Kormányképtelen a baloldal

Hétértékelő. Hiába a sok ellenzéki álhír, a választók szerint is sikeres a kormány válságkezelése, a Fidesz–KDNP támogatottsága érdemben nőtt a járvány kitörése óta

A hétvégi tisztújítás lehetett az utolsó ilyen eseménye az MSZP-nek, hiszen a párt jelenlegi támogatottsági szintje rendkívül alacsony, önállóan már be sem jutna a parlamentbe, a közös indulás miatt pedig saját frakciója sem lesz 2022 után – vetítette előre lapunknak nyilatkozva Deák Dániel politikai elemző.

Kormányképtelen a baloldal
Gyurcsány a legnagyobb nyertese az MSZP mostani tisztújításának, pártja, a DK tegnapi rendezvényén is a teljes baloldali összefogás volt a fő üzenet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A koronavírus-járvány első hullámához hasonlóan most sem lehet számítani a baloldalra, újra álhíreket terjesztenek, és minden fronton támadják a kormány járvány elleni intézkedéseit és a járványügyi védekezést – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politológus a múlt hét politikai eseményei kapcsán. A XXI. Század Intézet vezető elemzője arra vilá-gított rá, hogy minden ellenzéki állítással szemben az egészségügyi rendszer felkészült a járványhelyzetre, az elmúlt hónapok eszközbeszerzéseinek és előkészületeinek köszönhetően senki sem maradhat magas színvonalú ellátás nélkül.

Deák úgy véli azonban, hiába a sok ellenzéki álhír, a választók szerint is sikeres a kormány válságkezelése. Ezt mutatja – folytatta –, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága érdemben nőtt a járvány kitörése óta, és stabilan ötven százalék feletti a biztos pártválasztók körében. Deák szerint az emberek díjazzák a sikeres válságkezelést, és nem dőltek be azoknak a hamis ellenzéki állításoknak, amelyeket terjesztettek a koronavírus-járvány első és a mostani hulláma során. Ez a magas támogatottság nagyban segítheti a védekezést, hiszen olyan stabil kormánya van az országnak, amelyben az emberek bíznak, és így betartják azokat az intézkedéseket, amelyeket korábban, illetve ezekben a napokban vezettek be – fogalmazott az elemző.

A politológus ugyanakkor megjegyezte, nincs ilyen stabilitás a kormányzásképtelen baloldalon. Nem csak a pártok között, a pártokon belül is éles feszültségek vannak, amelyek egyik legújabb példája az MSZP tisztújítása körül kirobbant botrányos helyzet. A mostani tisztújítási folyamat megmutatta, hogy az állandóan a demokratikus értékek fontosságát hangoztató baloldal valójában fittyet hány a demokráciára, a legantidemokratikusabb módon, különféle adminisztratív eszközökkel lehetetlenítették el azt, hogy Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes mellett bárki más is elindulhasson a társelnöki pozícióért.

Az elemző ennek kapcsán arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc a legnagyobb nyertese az MSZP mostani tisztújításának, hiszen Tóth és Kunhalmi személyében olyanok irányítják a pártot a 2022-es országgyűlési választásig, akik készek teljesen leépíteni a szocialista párt identitását és betagozódni a Demokratikus Koalícióba. Kunhalmi Ágnes – aki az ellenzéki tárgyalásokért lesz felelős – Gyurcsány Ferenc és az MSZP közös jövője kapcsán még évekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, „vannak pártok, amelyek valamikor egyek voltak, aztán szétszakadtak, és még lehet, hogy egyszer egyek lesznek”.

Deák hozzátette: az MSZP most megválasztott női társelnöke Tóth Bertalanhoz hasonlóan tehát nem az MSZP megerősítésében lesz érde­kelt, hanem abban, hogy a legelőny­telenebb alkut is elfogadtassák majd a párttal az ellenzéki közös lista kapcsán. A DK tegnapi, a 2022-re való felkészülés jegyében tartott online rendezvényének is a teljes baloldali összefogás volt a fő üzenete.

Az elemző mindezeken túl kifejtette, a hétvégi tisztújítás lehetett az utolsó ilyen eseménye az MSZP-nek, hiszen a párt jelenlegi támogatottsági szintje rendkívül alacsony, önállóan már be sem jutna a parlamentbe, a közös indulás miatt pedig saját frakciója sem lesz 2022 után. Ráadásul a mostani választás lesz az első olyan, amikor nem az MSZP visz be más pártokat a hátán az országgyűlésbe, hanem neki kell kuncsorognia más pártoknál a befutó helyekért. Ez Deák szerint könnyen előidézheti a már egy évtizede haldokló szo­cialista párt végleges feloldódását a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióban, mely párt az MSZP-vel szemben erős identitással rendelkezik és hosszú távú stratégiákban gondolkodik. w

Kapcsolódó írásaink

Komolytalan járványügyben a baloldal

ĀHétértékelő. Kiszelly: A színművészeti átszervezésével a velünk élő kádárizmus egyik utolsó bástyájának ledöntése zajlik, a tiltakozásokra pedig már rátelepedett az ellenzék