Belföld

Hasznos honlapok távoktatás esetére

Digitális tananyagokat kínáló weboldalak támogatják a pedagógusok munkáját, ha átmenetileg online kell dolgozniuk

Letölthető tankönyvek és szépirodalmi művek, feladatsorok, online is nézhető oktatási műsorok, digitális módszertani ötletek támogatják az adott esetben átmenetileg távoktatásra kényszerülő pedagógusok munkáját.

Hasznos honlapok távoktatás esetére
Kombinálhatók a hagyományos és az online eszközök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Amint arról már beszámoltunk, az Oktatási Hivatal különböző segédanyagokkal támogatja azokat az iskolákat, pedagógusokat, amelyek, illetve akik kénytelenek átmenetileg átállni digitális munkarendre. A hivatal honlapján elérhető módszertani segédletek mellett felhívják a figyelmet olyan honlapokra, amelyeken a tanárok további ötleteket, információkat érhetnek el.

Elsősorban javasolják a Nemzeti Köznevelési Portált, amelyen számos letölthető tankönyv, digitális tananyag, teszt, feladatsor található. A Tankönyvkatalógus tartalmazza a tankönyvek és segédletek online jegyzékét, amelyen keresztül a tankönyvek letölthetők. A Digitális Módszertár több mint négyszáz kipróbált, tanárok által osztályteremben megvalósított digitális módszertani ötletet ír le. Az eDia gyakorló feladatokat kínál az alsó évfolyamok és az óvodás korosztály részére, az online is elérhető M5 kulturális csatorna pedig korosztályonként kínál oktatási műsorokat.

A Magyar Elektronikus Könyvtár a szépirodalmi művek mellett az egyes tudományágak szakkönyveihez is hozzáférést biztosít, a Nemzeti Audiovizuális Archívumban az M5 oktatási-kulturális csatorna oktatási tartalmai is megtalálhatók. Hasznos lehet a NAVA oktatási gyűjteménye is. A Sulinet Junior weboldalán a kisebbeknek készült digitális tartalmak, tananyagok, játékok érhetők el, a Sulinet Tudásbázis pedig tematikusan tartalmazza az oktatásban használható digitális tananyagokat.

Digitális hadtörténelem címmel Hadtörténeti Oktatási Csomag érhető el a Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján, ez a történelem tantárgyhoz kínál koronként és témánkét forrásokat és adatbázisokat. Az ének-zene tantárgyhoz ajánlja az Oktatási Hivatal a Kodaly.hu oldalt, amely általános és alapfokú művészeti iskoláknak adhat segítséget például a szolfézs tanításához, a zenei hallás, a zenei írás-olvasás és a többszólamú készségek fejlesztésére. A Franciatanárok Nemzetközi Szövetsége által javasolt, nyelvoktatást segítő oldalon is van ingyenes tananyag. A Magyar Művészeti Akadémia Hallgatniaranyt.hu honlapján hangzóanyag formájában, kiváló művészek tolmácsolásában Arany János művei hallgathatók meg.

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum elindította chatkönyvtáros szolgáltatását, ezzel segítik a pedagógusokat, a tanárképzésben részt vevő diákokat és a kutatókat a szakirodalmat igénylő feladatok elvégzésében. Ennek keretében képernyőmegosztási lehetőséggel is támogatják az online szakirodalom megtalálását. Ez most nagy segítség lehet a szakdolgozatok és a beadandó dolgozatok, projektmunkák elkészítésében. A szolgáltatás önállóan is használható, de személyre szabottan is tudnak segíteni a keresésben. Szakirodalmi adatbázisuk huszonnégyezer online elérhető szakmai és tudományos cikket és könyvet tartalmaz.

Segítség a krónikus beteg gyerekeknek

A járvány miatt otthon tanuló krónikus beteg gyerekek oktatásához ajánl segítséget a KórházSuli Alapítvány. Közölték: a tartósan súlyos beteg gyerekek oktatására létrehozott és működtetett szakmai rendszerüket megnyitják azoknak a krónikus betegségben szenvedő tanulóknak is, akik a vírus által különösen veszélyeztetettek, emiatt szüleik az otthoni tanulás mellett döntenek. Adataik szerint hatvanezerre tehető érintettek száma. Online tananyagaikat már a tavaszi járvány idején hozzáférhetővé tették, ezek is rendelkezésre állnak.

Kapcsolódó írásaink