Belföld

Orbán Viktor: Az egészségügy fel van készítve a járványra

Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor: Az egészségügy fel van készítve a járványra
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban
Fotó: Facebook

A kormányfő a Korányi kórházból érkezett meg az interjúra.

„A baloldali sajtóban elterjedt, hogy a Korányi kórházban nincs elegendő lélegeztetőgép, de a helyszínen meggyőződtem arról, hogy ez nem igaz” - fogalmazott Orbán Viktor.

Az igaz - folytatta -, hogy az orvosok látják, hogyan emelkedik az ellátásra szorulók száma, és hogy hol lesz vége az ő kórházuk kapacitásának, ezért nagyon fontos, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közzétette azt a tervet, hogy ha egy kijelölt intézményben elfogy a kapacitás, melyek a következők, és van egy vezénylési terv is. Ma reggel 10 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre koronavírusos betegek ellátására, és ez a szám 20 ezerrel bővíthető - ismertette.

Az egészségügyet felkészítettük a második hullámra - jelentette ki a kormányfő. 

A védekezés is más lesz, mint tavasszal volt, mert akkor időt kellett nyerni az „ellenség” kiismerésére és az egészségügy felkészítésére - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve: így most nem azt kérik az emberektől, hogy maradjanak otthon, hanem azt, hogy tartsák be a kézmosási, maszkhasználati, távolságtartási szabályokat, és így mindenki élheti a maga életét.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, nem akarja túlságosan dicsérni hazánkat, de a világ 25 legjobban védekező ország között volt Magyarország az első hullámban.

A baloldal ne támadja a járványügyi szakembereket

A baloldalt pedig arra kérte a miniszterelnök, hogy ha már „nem lehet rájuk számítani” a védekezésben most sem, akkor legalább a járványügyi szakembereket ne támadják hátba, mert az országot támadják meg ezzel. „Az a kamuvideó utáni kamuhír, hogy elfogynak a kórházak, hogy nincs elég ember és lélegeztetőgép (...), mind hazugság és támadás” - mondta.

Arra a kérdésre, miért nem tesz feljelentést a szaktárca, azt felelte: a jogászok meg fogják vizsgálni, hogy a rémhírterjesztő baloldallal szemben mit lehet tenni a jog mezején, de most a védekezés elsőbbséget élvez.

Ha a baloldal is a szabályok betartására kérné az embereket, és arról beszélne, nincs ok pánikra, az ügy pedig kikerülne a politikai viták homlokteréből, akkor valószínűleg a sajtóban sem az egészségügy lenne a „vadászterülete” a szenzációs híreknek - fejtette ki.

Objektum doboz

Az ősz a védekezésről fog szólni

Orbán Viktor kijelentette, hogy nem lesz egy jó hangulatú őszünk, mivel mindenkin rajta lesz a maszk. Az ősz a védekezésről szól majd. A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, mivel a szomszédos országokban is megtörtént ez - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arra kérte a fiatalokat, hogy ne adják át a fertőzést. A fiatalokon nem nagyon fog a vírus, de az idősek esetében nem ez a helyzet - figyelmeztetett.

A kormányfő az iskolák kapcsán elmondta, hogy a hőmérőzés benn az iskolákban lesz, és az alsó tagozatosoknak a szülei bemehetnek az intézménybe. Az állam is megrendelte már a hőmérőket, így az iskoláknál lesz elég eszköz - tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy szombaton döntenek a hitelmoratóriumok ügyében. Eddig a cégek kétharmada, és az emberek fele élt ezzel. A kérdés, hogy folytatódjon-e, és mely részeiben folytatódjon - fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy amíg nincs vakcina, addig védekezés van.

„Az amerikai elnök azzal biztatott, hogy legkésőbb az év végére lesz vakcina, és abból Magyarországnak is jut majd” - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy a világban zajló kutatásokat figyelik, és az európai kutatásokat támogatják is.

A gazdasági adatokról szólva kiemelte: míg januárban 4 millió 458 ezren dolgoztak az országban, addig augusztusban ez a szám 4 millió 513 ezer volt. Az áprilisi mélyponthoz képest augusztusban 144 ezerrel többen dolgoztak, így bármennyire is meglepő, ismét munkaerőhiányra kell felkészülni.

Turisztikai üzleti modellt kell váltani Budapesten

A budapesti turisztikai problémákról azt mondta a kormányfő, hogy az teljes mértékben külföldiekre épül.

„Biztatnám a budapesti cégeket, és az önkormányzatot, hogy váltsanak üzleti modellt, mivel a külföldiekre nem lehet építeni a 2021-ben” - fogalmazott a miniszterelnök.

A vidéki turizmus száguldani fog 2021-ben, míg Budapest esetében egy speciális programra van szükség - jelentette ki.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének 14. évfordulójáról szólva kifejtette: nehéz pillanat volt, az elégedetlenség az egekig csapott fel, hiszen az akkori kormányfő kiállt és azt mondta, csaltak, eltitkolták a valóságot, hazugságokat terjesztettek; ám nem a konzekvenciák levonása történt, hanem lovasroham, szemkilövés következett.

Ezért volt helyes, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a most tüntető fiataloknak: milyen szerencse, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, és nem baloldali kormány van, mert akkor kardlapot kapnának, és kilőnék a szemüket - tette hozzá.

2006-ról azt is felidézte: az volt az akkori álláspontja, hogy alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet élni, mert akkor kinyitnak egy olyan kaput, hogy utána válság válság hátán lesz. „Azt mondtam, egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. (...) Szerencse, hogy tudtam tartani a szavam” - mondta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom