Belföld

Hollik: Mindenkire számítunk a védekezésben

Hamarosan - akár még pénteken - megjelenhet az a kormányrendelet, ami kimondja, pontosan mely szórakozóhelyeket kell bezárni este 11 órakor - jelentette ki Hollik István.

Hollik: Mindenkire számítunk a védekezésben
Hollik István
Fotó: MH

A Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Start című műsorában közölte: ez a kormányrendelet fogja szabályozni az esküvőkre vonatkozó előírásokat is.

Hollik a tesztelésekkel kapcsolatban elmondta, hogy van egy eljárásrend, ami illeszkedik a WHO protokolljához, így minden olyan esetben, amikor a háziorvos azt indokoltnak látja, vagy valaki tüneteket tapasztal magán, tesztelni kell. Ehhez minden tesztelési kapacitás rendelkezésre áll.

A maszkviseléről szólva úgy fogalmazott: a nemzeti konzultációban az emberek nagy része úgy válaszolt, hogy a maszkot hasznos védekezési eszköznek tartják, ezért kötelező bizonyos helyeken a viselése.

Hollik a védekezéssel kapcsolatban hozott döntésekről úgy fogalmazott: a kormány tagjai nem járványügyi szakértők, nem ők találták ki, hogy kell védekezni, hanem hallgattak a szakértőkre - a kommunikációs igazgató szerint „nincs olyan szakértő, akit a kormány nem hallgatott meg a döntés előtt”.

Arra is kitért, hogy van egy félreértés a tesztekkel kapcsolatban: azoknak, akiknek a háziorvos előírja, vagy karanténban végzik el rajta, a teszt ingyenes, fizetni csak azoknak kell érte, akik külföldről érkeznek haza, vagy éppen nincsen tünetük, vagyis a háziorvos szerint nem indokolt a tesztelés, de ők biztonságérzetük miatt mégis szeretnék azt elvégeztetni.

Hollik hangsúlyozta: a nemzeti konzultációban az emberek nyilvánvalóvá tették, hogy nem akarják az ország és a gazdaság újbóli leállását, ezért úgy kell meghatározni a védekezést, hogy ez ne következzen be.

Azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint a budapesti Korányi és a Szent László kórházban annyi a súlyos koronavírus-beteg, hogy betelt a lélegeztetőgép-kapacitás, a kommunikációs igazgató azt mondta: mindenkire számítanak a védekezében, érdemes higgadtnak és józannak maradni, az első hullámnál ugyanis azt látták, hogy az ellenzékre és az ellenzéki médiumokra ez nem volt igaz. Szerinte ez a hír - amelyet egyébként később az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben cáfolt - azt mutatja, hogy a baloldali médiumok „ott folytatják, ahol az első hullám végén abbahagyták”.

Hollik kijelentette: az első hullám is bebizonyította, hogy az egészségügyi dolgozók elképesztő munkát végezte, amit meg is köszön nekik, és a rendzser is képes volt kezelni a helyzetet. Szerinte erre a rendszer képes lesz most is, ha pedig bármelyik kórházban emberhiány van, azt az illetékes minisztérium meg fogja oldani.

Arra a kérdésre, hogy miért van beutazási könnyítés a V4-es országokkal kapcsolatban, Hollik azt mondta: ezekkel az országokkal napi szintű kapcsolatban van Magyarország, így lehet tenni bizonyos könnyítéseket. A menekültek esetében viszont nem lehet tudni, pontosan honnan érkeznek, jöhetnek olyan országokból, ahol nagy a fertőzés elterjedése, de nincs szükség arra, hogy ezeknél a számoknál is jobban megugorjon a fertőzésszám Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink