Belföld

Testőrökkel védte az MSZP elnöke sajátjaiktól a pártszékházat

Tóth Bertalan, otthon takaríts, ne a pártban! MSZP = Molnár + Tóth Kft.! Politikai leszámolás – ezekkel a jelszavakkal tüntettek a Pest megyei szocialisták a Villányi úti pártközpont előtt

Pest megyei szocialisták tüntettek az MSZP Villányi úti pártszékháza előtt a szervezet feloszlatása és kongresszusi küldötteik pártkongresszusról történő kizárása miatt. Petíciójukat a szobájába bezárkózó Tóth Bertalan pártelnök a titkárnővel vetette át, a tüntetőket pedig testőrökkel tartotta távol az épülettől.

Testőrökkel védte az MSZP elnöke sajátjaiktól a pártszékházat
Trenka Istvánt, a Pest megyei MSZP korábbi elnökét be sem engedték a pártközpontba
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Dalí-maszkokban, táblákkal a kezükben tüntettek az MSZP feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai a szocialisták Villányi úti pártszékháza előtt szerda délelőtt. A rendezvény vezérszónoka a megyei szervezet korábbi elnöke, a szentendrei Trenka István volt, aki korábban lapunknak nyilatkozva beszélt a Pest megyei szocialista fiktívszámla-ügyekről. Ezt követően vele, illetve a megyei elnökhelyettes Pinczehelyi Tamással szemben indult koholt vádak alapján etikai eljárás. Trenkát a lapunknak adott nyilatkozata miatt előbb felfüggesztették, majd kizárták a pártból.

Trenka a tegnapi tüntetésen törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek nevezte a megyei szervezet feloszlatásáról szóló döntést, amely mint mondta, azt jelenti, hogy a küldöttgyűléseken megválasztott huszonkilenc Pest megyei küldött a szombati kongresszuson sem vehet részt. A volt elnök egy, a pártvezetésnek címzett petíciót is szeretett volna bejuttatni a pártszékházba, ám a bejáratot őrző testőrök a vírusjárványra hivatkozva nem engedték be. Megjegyezzük, hogy azokat a párttagokat sem engedték be az épületbe, akik az illemhelyet szerették volna felkeresni.

A garázson keresztül bejutott viszont Kovács Barnabás, akit az országos elnökség feloszlató határozata ellenére megtartott rendkívüli küldöttgyűlésen a Pest megyei szervezet elnökké választott. Kovács bekopogott Tóth Bertalan pártelnök irodájába, ami zárva volt. Később a titkárnő kinyitotta az ajtót, s amikor Kovács belépett, láthatta, hogy az elnök a dolgozószobájában tartózkodik, ám a Pest megyei szervezet petícióját, amelyen a feloszlatásuk visszavonását követelték, végül a titkárnő vette át. Eközben a pártszékház előtt Trenka István elmondta, Molnár Zsolt pártigazgató negyvennyolc órával a jelölési határidő előtt több ezer oldal dokumentumot kért be az alapszabályszerű működés igazolására. Miután ezt képtelenség volt ilyen rövid idő alatt teljesíteni – tette hozzá Trenka –, előbb felfüggesztették, majd feloszlatták a Pest megyei szervezetet.

Ennek hátterében az állt – fejtette ki korábban lapunknak –, hogy a megválasztott megyei küldöttek egyöntetűen, mind a huszonkilencen Mesterházy Attila elnökké választását támogatták. A tegnapi tüntetésen pedig úgy fogalmazott: „Nem kell Sherlock Holmesnak lenni, hogy az ember valamilyen következtetésre jusson ebben az ügyben.” Kovács Barnabás új elnök, visszatérve a Tóth Bertalannál tett látogatásáról, azt mondta, minden törvényes lehetőséget be fognak vetni, hogy igazukat bizonyítsák a jogtalan feloszlatásukról. Ennek célja az elnökválasztás befolyásolása volt – hangsúlyozta.

A Pest megyeiek kizárása óriási felháborodást váltott ki a megyében és másutt is. Huszonhét alapszervezet jelezte, hogy kilép a pártból, ha nem történik ügyükben jogorvoslat. Tegnap lemondott az országos elnökség egyik tagja, Csendesné Murányi Ibolya. Az elnökséghez címzett levelében azt írta: „Nem értek egyet ezzel a kiszorítósdi, kizárósdi, felfüggesztősdi, gyerekes játékkal, amit néhány ember folytat. Amint megtudtam, hogy a sajátjaink tüntetnek ellenünk, ezt a szégyent már nem tudtam elviselni.” A Nagyatádon élő pedagógus, az országos elnökség tagja nem szavazott azokban a kérdésekben, amikor az elnökség felszalámizta a Pest megyei szervezeteket, később így folytatta: „Egy tanácsot szeretnék utoljára adni. Több tiszteletet, alázatot várnék el az elnökségtől, az ország-gyűlési képviselőktől a tagjainkkal, szimpatizánsainkkal, szavazóinkkal szemben. Ezek az emberek idejüket, pénzüket, munkájukat adják azért, hogy legyen még párt és pártelit.”

Újabb alapszervezet dobta be a törülközőt

A Hajdú-Bihar megyében lévő Váncsodon is megszűnhet a szocialisták alapszervezete, tegnap a tizennégy tag közül tizenketten kiléptek a pártból – közölte Kincses Béláné elnök. „Hosszú ideig dolgoztunk a baloldalért, kampányról kampányra. Elfogadhatatlan számunkra az a sunyi taktikázás, ami a választókerületben, a megyében és országosan zajlik a tisztújítás során” – írja közleményében Kincsesné. Hozzátette: két küldöttüket kizárták a megyei küldöttek közül, tették ezt az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság (OEEB) elnökének parancsára. (Az OEEB-t Harangozó Tamás, Tóth Bertalan pártelnök bizalmasa vezeti – a szerk.) Az alapszervezeti elnök úgy fogalmaz: „Mi baloldaliak maradunk, de ennyi törvénytelenséghez nem adjuk a nevünket. Ebben a pártban nincs már demokrácia, csak nagytakarítás” – teszi hozzá. A Magyar Nemzet tegnap írt arról, átigazol a DK-ba Szűcs Gábor, az MSZP érdi elnöke, a megyei jogú város alpolgármestere. A közgyűlési többséget adó balliberális pártok képviselői között gyakoriak a pártváltások, míg Szűcs a DK-ba megy, addig az érdi DK-ból Asztalos Éva önkormányzati képviselő éppen kilép, követve a gödi DK-sok példáját. Mint azt az érdi számlagyár kapcsán megírtuk Szűcs Gábor kapcsán, az MSZP helyi szervezete irodát bérelt Érden a Varsóban bejegyzett Neptun Kiemelten Közhasznú Egyesülettől. A Neptun rendszeresen készpénzes számlát állított ki a bérleti díjra, illetve a rezsiköltségekre, vevőként pedig az MSZP érdi alapszervezetét tüntették fel. A kifizetést Szűcs Gábor engedélyezte, de a Neptunt az érdi címen nem találták. Mindkét fiktívszámla-gyár ügyben a BRFK nyomoz.
(BK)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom