Belföld

„Az őszödi beszéd politikai stigma Gyurcsányon és szövetségesein”

Az őszödi beszéd politikai stigma Gyurcsány Ferencen, az MSZP-n, a Demokratikus Koalíción és a szövetségeseiken - mondta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

„Az őszödi beszéd politikai stigma Gyurcsányon és szövetségesein”
Gyurcsány Ferenc elutasítottsága nagyon magas
Fotó: MH

Az alkotmányjogász az őszödi beszéd 14. évfordulóján elmondta, 2006-ban a gazdasági válságot kiegészítette egy súlyos morális válság is, amit az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc okozott.  

Mostanra - az őszödi beszéd hatására is - az MSZP a megszűnés szélére sodródott, ami azt jelzi, hogy a baloldal morális állapota még mindig alacsony.

A volt miniszterelnök társadalmi elutasítottsága pedig - annak ellenére, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb ellenzéki párt - nagyon magas.

Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta, negatív hősnek tűnik ma már az MSZP-SZDSZ koalíció, s az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is, akiben „elhallgatott a demokrata”, amikor szigorúbb lépéseket kellett volna tenni a kiszivárgott beszéd kapcsán.

„Az is rendkívül lényeges, hogy 2010-ben jött meg a (...) közjogi válaszreakció arra, ami történt 2006-ban. Ugye nemcsak az őszödi beszédre gondolok, hanem a szemkilövetésre, illetve mindarra, ami a mai napig skarlátbetűként a magyar baloldalon - mint bélyeg - ott van” - fogalmazott az alkotmányjogász.

Kapcsolódó írásaink