Belföld

Az őszödi beszéd 14 éve került nyilvánosságra

„Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz” – ezek a mondatok nyilvánosan először 14 évvel ezelőtt hangzottak el a Kossuth Rádióban. Az idézett mondatok Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőtől származtak, abból a beszédből, amelyet 2006 május 26-án mondott el Balatonőszödön, ahol Lendvai Ildikó vezetésével a szocialisták képviselőcsoportja tartott zárt ülést.

Az őszödi beszéd 14 éve került nyilvánosságra
Európában még ország ilyen böszmeséget nem csinált - mondta 2006-ban az akkori kormányfő
Fotó: MH

Máig nem derült ki egyértelműen, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet, az azonban teljesen nyilvánvaló, hogy miután Gyurcsány keresetlen szavai elhangzottak a rádióban, Magyarország a rendszerváltás utáni legsúlyosabb politikai válságát élte át.

Az MSZP balatonőszödi frakcióülésén az akkori miniszterelnök tartotta a záróbeszédet, amelyben az azt megelőző másfél év kormányzásáról, illetve az ország helyzetéről beszélt. Trágárságokkal tarkított mondataiból kirajzolódott, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció nyilvánvaló hazugságokkal a valós gazdasági adatok és a tervezett megszorítások eltitkolásával nyerte meg abban az évben a parlamenti választást – miközben az országot a csőd szélére sodorta.

Gyurcsányizmusok

„(...) Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában még ország ilyen böszmeséget nem csinált”.
***
„Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi”.
***
„Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.”

Szeptember 17-én, azon a napon, amikor a rádióban elhangzott a kiszivárgott beszéd néhány mondata, Budapesten a Kossuth téren (később pedig több vidéki városban is) tüntetések kezdődtek, a demonstrálók Gyurcsány távozását követelték, ez azonban nem történt meg. A tüntetések elhúzódtak, több ízben brutális rendőrattakokba torkolltak.

Objektum doboz

Az egyik legemlékezetesebb demonstráció szeptember 18-án volt a Magyar Televízió budapesti székháza előtt, azt követően, hogy a köztévé vezetői a sokezres tiltakozó tömeget 900 fősnek nevezte.

A legvéresebb történések október 23-án voltak, Budapesten, a Deák tér és az Astoria közötti szakaszon, amikor a Fidesz ünnepi megemlékezésére érkezett több tízezres tömegre rászorították a lovasrendőrök a velük szembeszálló demonstrálókat, majd gumilövedékkel és könnygázzal, elképesztő brutalitással igyekeztek feloszlatni a tömeget.

Objektum doboz

Gyurcsány végül csak 2009-ben mondott le a kormányfői tisztségről, majd egy évvel később a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmet szerzett a parlamenti választásokon.

Gyurcsány azóta szakított az MSZP-vel, megalakította saját pártját, a Demokratikus Koalíciót és minden igyekezetével azon van, hogy a baloldal vezetőjévé váljon.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány hálája lehet Ihász alkalmazása

ĀA Fenyő-gyilkosság kapcsán hivatali visszaéléssel vádolt volt fővárosi főügyészben látná a baloldal vezére az igazságszolgáltatás függetlenségének garanciáját