Belföld

A járványügyi óvintézkedések betartására figyelmeztet az Emmi

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptember 17-dikét a Betegbiztonság világnapjának nyilvánította. A most zajló koronavírus-járványban a betegbiztonság növelésének fontos része az egészségügy felkészítése, valamint az állampolgárok tudatos, felelős magatartása, az óvintézkedések betartása - hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A járványügyi óvintézkedések betartására figyelmeztet az Emmi
A maszkviselés az egyik legfontosabb óvintézkedés, amivel lassíthatjuk a járvány terjedését
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

 Mint kiemelik, a kormány a járvány kezdete óta biztosítja a járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges forrásokat és irányítja a védekezéshez szükséges intézkedéseket, amelyek betartása közös felelősségünk.

A COVID-19 járvány a legnagyobb kihívás és fenyegetés, amellyel ma az egész világ szembesül.  A járvány következtében az egészségügyi ellátás a legnagyobb betegbiztonsági válságát éli szerte a világban. A COVID-19 példátlan nyomást gyakorol az egészségügyi rendszerekre, amelyek működését az egészségügyi dolgozók biztosítják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járványhelyzetet nemzetközi kitekintéssel is folyamatosan figyelve első pillanattól kezdve arra törekedett, hogy a magyar lakosságot minél nagyobb biztonságban és jobb egészségi állapotban tudja, így lett a járvány első hullámában hazánk egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország. Európa országainak több mint felében nem működik hazánkhoz hasonló járványügyi megfigyelő rendszer, és csak néhány országban kell kötelezően jelenteni az ilyen jellegű fertőzéseket.

A járvány terjedésének az elsődleges gátja az óvintézkedések betartása és az egymás iránti felelős magatartás. Az Emmi közleményében továbbra is kéri a lakosságot az óvintézkedések szigorú betartására, a maszk használatára az üzletekben a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Hozzáteszik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Vigyázzunk közösen továbbra is az idősekre és a krónikus betegekre. Az egészségügyben pedig kiemelten fontos az egyéni védőfelszerelések megfelelő használata, továbbá az infekciókontroll szabályainak szigorú betartása - zárul a tárca közleménye.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom