Belföld

A Bethesda lett 2020 Családbarát Kórháza

Összesen tizenöt kórházi osztályt díjazott idén családbarát minősítéssel a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. Az év családbarát kórházának az MRE Bethesda Gyermekkórházát választották meg.

A Bethesda lett 2020 Családbarát Kórháza
A Bethesda Gyermekkórház lett idén az év családbarát kórháza
Fotó: magyarkurir.hu

Az egészségügyi dolgozók és a kórházak idén a rájuk nehezedő plusz terhelés és munkájuk társadalmi jelentősége miatt különös figyelmet kapnak. Hivatásuk azonban nemcsak ezekben a sajátos hónapokban fontos és felelősségteljes. A betegek gyógyítása és a hozzátartozóik támogatása nagy mentális és fizikai terhet jelent minden nap, minden időben. A kórházak munkáltatókként is sok tízezer ember és családjuk hétköznapjait határozzák meg - írja csütörtöki közleményében a mozgalom.

Amikor róluk és az egészségügyről beszélünk, mégis gyakoribb a kritika, mint az elismerés. Éppen ezért szemléletformálási céllal a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom együtt megalapította a Családbarát Kórház és Családbarát Kórházi Osztály pályázatot és díjat, amely első körben a kórházi osztályok működését, majd nagyobb összefüggésben az egész intézmény vezetésének a vezetői stratégiájában az ember- és családfókuszú döntéseket vizsgálja. 2020 tavaszán lett volna a Családbarát Kórház-díj és Családbarát Kórházi Osztály-címek átadása, amely a járványhelyzet miatt őszre tolódott. A most kiosztott díjaknál a zsűri még a 2019-es működési évet vizsgálta. 

A díjazott osztályok között van, ahol a babavárás, otthonlét és a visszaérkezés idején segítik a kollégákat intézményesített módon, ezzel adva meg a biztonság érzését, mind a gyermeket vállalóknak, mind a többi kollégának. Nem csak gyermekosz-tályokon hasznos, ha az osztály működéséről, házirendjéről és a kezelésekről vannak rajzos, gyermekek számára is érthető magyarázatok. Ezek a jó gyakorlatok jól átvehetők, és sokat segítenek a betegekkel és hozzátartozókkal való kapcsolatban. 

Gyermekosztályok esetén kiemelkedő jó gyakorlat, amikor lehetőség van arra, hogy a szülők egyszerre egy helyen konzultálhatnak a gyermek gyógyulásán dolgozó egész orvosi csapattal. A fenntarthatóság szempontjából sokat jelent, ha egy-egy osztály vagy intézmény nyit és támaszkodik a helyi társadalom szereplőire, civilekre, cégekre, magánemberekre. Szerencsére erre is találtunk több példát. 

2020-ban a Családbarát Kórház díjat erős mezőnyben a MRE Bethesda Gyermekkórháza nyerte el három nominált közül: Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János KórházBorsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi OktatókórházSzabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház

A fődíjas Bethesda kórház főigazgatója, Dr. Velkey György B. Kopp Judit szobrászművész alkotását vehette át.  

Idén tizenöt kórházi osztály kapott családbarát minősítést:

Tizenöt kórházi osztály kapott családbarát minősítést 2020-ban
Tizenöt kórházi osztály kapott családbarát minősítést 2020-ban
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom