Belföld

Speciális mentorprogram a gyermekvédelemben

A nevelőszülői hálózatból kikerülő fiatalok szakmához juthatnak

A gyermekvédelem soha nem a sajnálatról szól, hanem a munkáról és az együttműködésről – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Miskolcon, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) Egyesület gyermekvédelmi mentorprogramjának sajtótájékoztatóján. Hozátette: csak akkor sikerülhet a gyermekvédelmi szakemberek munkája, ha a társadalom azt befogadja, elfogadja, a kormány ezért indította el a Befogadlak programot.

Speciális mentorprogram a gyermekvédelemben
Fülöp Attila: Szükség van a társadalmi támogatásra is
Fotó: MH/Katona László

Rámutatott: a gyermekvédelmi oltalom alatt álló huszonháromezer gyerek több mint kétharmada él nevelőszülőknél, akiknek feladatuk nemcsak a gyerekek gondozása, hanem későbbi boldogulásuk segítése is. A SVÉT-ről szólva pedig hangsúlyozta: bíznak abban, hogy sok olyan gyerek lesz, akinek az élete összekötődik a gasztronómiával.

A kezdeményezés során – amely a Zip’s Brewhouse miskolci vendéglátóhelyről indult ki és együttműködésével valósul meg – a gyerekek éttermekbe látogathatnak, ahol megismerkedhetnek a vendéglátással. A SVÉT gyermekvédelmi mentorprogramjának célja ugyanis, hogy a gyermekvédelemben élők mentorokon, képzésen és közösségi programokon keresztül ismerjék meg a hazai csúcsgasztronómiát.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is üdvözölte a SVÉT kezdeményezését, mint mondta, fontos, hogy a nevelőszülői hálózatból kikerülő fiatalok szakmához, biztos megélhetéshez jussanak.

Az országban egyébként több tízezer gyermek él biztos családi háttér nélkül, az ő érdekükben döntött a nevelőszülői rendszer megerősítéséről a kormány. Kiemelte, 2014-től a nevelőszülői jogviszony is foglalkoztatási jogviszonynak minősül. A két évnél kisebb gyermekeket gondozó nevelőszülők idén januártól nevelőszülői gyedet is igénybe tudnak venni, folyamatosan nő, és 5800-ra emelkedett a nevelőszülők száma Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink