Belföld

Letöltendő fegyházbüntetést kért az ügyész Kovács Bélára

Fedett orosz hírszerzőkkel tartotta a kapcsolatot Kovács Béla – ezt mondta a megbízott csoportvezető ügyész perbeszédében szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken. 

Letöltendő fegyházbüntetést kért az ügyész Kovács Bélára
Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő érkezik az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalására
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A vádlott kedden a Magyar Nemzetnek még úgy nyilatkozott: „A kémkedés vádja alól felmentenek, a költségvetési csalás vádrészben minimális elmarasztalás születik.”

A politikus 2010-től volt a Jobbik Európa parlamenti képviselője. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014-ben vádat emelt ellene az ügyészségen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés vádjával.

A vádirat szerint többek között az EU-ról, energetikai kérdésekről, az európai parlamenti választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről is adott ki információkat orosz ügynököknek.

Kovács a vádakat tagadta. Kijelentette, EP-képviselőként sem titkosított, sem minősített anyagokhoz nem fért hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2017 decemberében emelt vádat ellene költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt is. A vádirat szerint magánszemélyekkel kötött gyakornoki szerződéseket, ami alapján Brüsszelben kellett volna munkát vállalniuk, ám gyakornokai semmilyen munkát nem végeztek, sőt nem is jártak a belga fővárosban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom