Belföld

Kitérő válasz jött a Jobbiktól

A holokausztra való emlékezést kifogásolta korábban, pártja mégsem határolódik elGyöngyösi Márton EP-képviselő anticionista kifakadásaitól

Izraelt támadta, cionista gyarmatosításról beszélt még 2013-ban a Jobbik brüsszeli politikusa. A párt Pócs János tavalyi ügyével „vágott vissza” megkeresésünkre.

Kitérő válasz jött a Jobbiktól
Gyöngyösi Márton ma már egészen más hangnemben beszél, mint 2013-ban
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Korántsem adott érdemi választ megkeresésünkre a Jobbik sajtóosztálya, miután az egykor radikális, ma már Gyurcsány Ferenccel és a baloldallal összebútorozó párttól azt kérdeztük: továbbra is irányadónak tartják-e a Gyöngyösi Márton jelenlegi EP-képviselő által még 2013 tavaszán, egy anticionista tüntetésen elmondottakat.

Megírtuk: a zsidók listázását is felvető Gyöngyösi arról beszélt, hogy a nem létező antiszemitizmus miatt a „nap huszonnégy órájában műhiszti és műrettegés vesz körül bennünket”. Azért kell egyre sűrűbben emlékezni a holokausztra, a túlélők egyre nagyobb kárpótlásáról gondoskodnunk, „általános iskoláinkban Rosenberg Dani történetével kábítani a gyermekeinket, azért kell mindenkit, aki Izrael állam politikáját kritizálja, az antiszemitizmus bélyegével ellátni, hogy azzal eltereljék a figyelmet a cionizmus bűneiről” – olvasta az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdető kormány fejére a jobbikos politikus, aki szerint a zsidó állam megalakulása óta „iszonyatos gyalázatot” visz véghez. Kifejtette: Izrael a palesztinok körében olyan mértékű népirtást hajt végre, amelyet még a náci Németország főideológusai is megcsodáltak volna.

Szónoklatában kitért arra is, hogy Orbán Viktor és Áder János azt hiszi, a „megalázkodás, a hétrét görnyedés és a hasmánt csúszás a cionizmus vezetői előtt megbékíti a bosszú népét”. Azt is kifogásolta, hogy a holokausztra való emlékezést, illetve emlékeztetést a nemzeti identitás részévé tette a Fidesz-kormány, amelynek „gazdija a cionista háttérhatalom”. Ahogy azt is, hogy a miniszterelnök felszólalt a Budapesten ülésező Zsidó Világkongresszuson. Majd egyenesen arról beszélt: Magyarország a cionizmus kiszemelt gyarmata, mondván, a törökök, a tatárok, az osztrákok, valamint a németek és a szovjet után a zsidóság is bejelentette igényét hazánkra.

Minderre mostani levelünkre válaszul nem is reagált a Jobbik, csupán annyit írtak, továbbra is elfogadhatatlannak tartják, hogy a parlamentben ott ülhet a Fidesz frakciójában az a Pócs János, aki cigány embert tett a kazánba, és megégetéssel fenyegette. „Mindent elmond a Fideszről az, hogy ezt viccesnek találva, se Pócs lemondását, de még csak a bocsánatkérését sem várják el” – írták. Tavaly márciusban Pócs egyébként azzal magyarázta a felvételt, hogy azt a kazánban lévő férfi kérésére készítették el, ám a Fidesz közölte, még ha baráti viccelődésnek szánták is, a videó nem szerencsés, félreértésekre adhat okot.

Gyöngyösi mondatait azonban ezek szerint továbbra is vállalhatónak tartja a Jobbik. Érdemes megjegyezni, hogy Jakab Péter pártelnök azzal szokott védekezni a korábbi, vállalhatatlan megnyilvánulások felemlegetésével szemben, illetve érvelni a baloldallal való összefogás mellett, hogy a párt az elmúlt években „megtisztult”, vagyis megszabadult a szélsőséges nézeteket valló politikusaitól.

Kapcsolódó írásaink