Belföld

Gyurcsány hálája lehet Ihász alkalmazása

A Fenyő-gyilkosság kapcsán hivatali visszaéléssel vádolt volt fővárosi főügyészben látná a baloldal vezére az igazságszolgáltatás függetlenségének garanciáját

Egy többszörösen bukott főügyészt, Ihász Sándort nevezte meg Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök a DK igazságügyi szakértőjének. A DK közleményéből az is kiolvasható, hogy a Fenyő-gyilkosság kapcsán hivatali visszaéléssel vádolt egykori főügyész a baloldalon a legfőbb ügyészi poszt várományosaként tűnik fel.

Gyurcsány hálája lehet Ihász alkalmazása
Ihász Sándor ügyészi karrierje a K&H-brókerbotrány idején kezdett felívelni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök cinikusan merész húzása, hogy Ihász Sándor volt fővárosi főügyészt igazolta le a DK-hoz igazságügyi szakértőnek. Ihász feladata, hogy a „kormányváltás után helyreállítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét, kivizsgáltassa a Polt Péter által eltussolt bűncselekményeket, és törvényesen felelősségre vonja a bűnösöket”. Gyurcsány ezzel lényegében megnevezte a legfőbb ügyészi poszt várományosát, akit 2018 áprilisában gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) hivatalos személy hivatali eljárása során elkövetett bűnpártolás bűntettével a Fenyő-gyilkosság ügyében.

A vádhatóság végül hivatali visszaélés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a volt főügyésszel szemben. A vádirat szerint Ihász 2017 októberében a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással vádolt Gyárfás Tamástól hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetések hangfelvételeinek leiratát. A KNyF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ihász a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, azt hivatali helyiségében tárolta. Ihász mindvégig tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, azzal védekezett, hogy Gyárfás barátként kért tőle jogi tanácsot, és az a pároldalas dokumentum, amelyet a Nap TV egykori tulajdonosa átadott neki, nem tartalmazott új bizonyítékokat.

Az a bűnügy, amelyben Ihász a „baráti jogi segítséget” nyújtotta, Fenyő Jánosnak, a Vico-birodalom fejének kivégzéséről, a gyilkosságra történő felbujtásról szól, és amikor Gyárfás ezt kérte, akkortájt Ihász Sándor éppen a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője volt. Miután találkozásuk kitudódott, a legfőbb ügyész habozás nélkül leváltotta posztjáról a főügyészt.

Ihász ügyészi karrierje egyébként azt követően kezdett meredeken felfutni, hogy a 2003-ban kirobbant K&H-brókerbotrányban a nyomozást az ügyészség saját hatáskörbe vonta, és annak vezetésével őt bízta meg. Ennek során készült az az emlékezetes videó, amelyen Kulcsár Attila első rendű vádlott kvaterkázós kihallgatásán így beszélt: „ezt még elmondom, aztán mehetünk kajálni”. Ez a kijelentés egyben a vádirat minősítése is lehetne: az első büntetőeljárásban hozott ítéletet a másodfok hatályon kívül helyezte, 2010-ben elölről kellett kezdeni a teljes büntetőpert. Az eljárás Ihász mostani megbízójának, bizonyos „Gyurcsányinak” a szerepét például egyáltalán nem tisztázta, és az sem derült ki, hogy a brókercég VIP-ügyfelei között lévő Altus Rt. miért kapta vissza a százmilliós befektetését, miközben mások pénze hosszú évekre zár alá került.

Ihász kapcsán a szakmaiság szép példájaként említhetjük azt a HVG által feltárt esetet, amelyben kiderült: nem jelentett elfogultságot a fővárosi főügyész az élettársa fiával szemben sikkasztás bűntette vádjával folyó büntetőeljárásban. A DK másik jogi szakértője egyébként az a Czeglédy Csaba, akit hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással és százötvenmillió forintos gazdasági csalással vádolnak.

Kapcsolódó írásaink