Belföld

Újabb szigorításokról dönthet a kormány

Nem zárják újra le az országot, ám a szórakozóhelyeken huszonhárom óra után korlátozhatják a nyitvatartást

A szerdai kormányülésen döntenek a koronavírustesztek hatósági áráról, és ekkor kerül napirendre a vendéglátóhelyek esti bezárási lehetősége is.

Újabb szigorításokról dönthet a kormány
A boltokban és a közlekedési eszközökön is szigorúan ellenőrzik a maszkviselést
Fotó: MH/Purger Tamás

Szerdán újabb szigorításokról dönthetnek a kormányülésen. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a koronavírus hatásairól. A tavaszi helyzethez képest most nem fogják újra lezárni az országot – ezzel egyébként a nemzeti konzultáció alapján az emberek is egyetértenek –, de ahol elő van valami írva, azt szigorúan be kell tartani. „A kormánynak nem az a célja, hogy büntessen, de a járványügyi szabályokat szigorúan be kell tartatni” – mondta. Kifejtette azt is, hogy az eddigi intézkedések mellett a kormány további gazdaságvédelmi eszközök bevezetésén dolgozik, amelyek azt szolgálják, hogy további munkahelyeket védjenek meg, és újabbakat teremtsenek. Jelenleg a boltokban és a közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés.

A kórházakban és a szociális intézményekben látogatási tilalmat rendeltek el, amely ezerhatszáz létesítményt és százezer embert érint. A szülők nem léphetnek be az iskolákba, október 1-jétől pedig mindenhol meglesznek a feltételek a gyerekek testhőmérsékletének méréséhez. Ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, ő és a bolt is büntetést kap, a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet.

Orbán Viktor szombat este az M1 aktuális csatornának adott interjúban kiemelte: a családok életszínvonalára figyelni kell, ezért a kormány létrehoz egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot, amelyet Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tölt be október 1-jétől. A miniszterelnök beszélt a következő lehetséges intézkedésekről, például arról, hogy huszonhárom óra után bezárják-e a bárokat, éttermeket és a szórakozóhelyeket, és hogy milyen módon kényszerítsék ki a maszkviselést a boltokban vagy közlekedési eszközökön. A koronavírustesztek hatósági árasak lesznek, a pontos összegről szintén a szerdai kormányülésen döntenek majd.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom