Belföld

Belső ellentétek szabdalják az ellenzéket

A szivárványkoalíció csak a hatalomról szól

Sorra jelennek meg belső ellentétek a szivárványkoalíción belül, melyek rávilágítanak arra, hogy a baloldali pártok alternatívaépítés helyett még mindig pozícióharcot vívnak – mutatott rá Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Belső ellentétek szabdalják az ellenzéket
Fotó: MH/Purger Tamás

Majd egy évvel az önkormányzati választások után egyre több helyen válik nyilvánvalóvá, az ellenzék összekapaszkodása sokkal inkább szólt a hatalom puszta megszerzéséről, mintsem a valódi kormányzásról – fogalmazott lapunknak Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője. Mint mondta, sorra jelennek meg belső ellentétek a szivárványkoalíción belül, amelyek véleménye szerint egy irányba mutatnak: az ellenzéken belüli erősorrendre a 2022-es választásokra készülve. Hozzáfűzte, a helyinek tűnő viták rávilágítanak arra, hogy az ellenzék pártjai ma is azt a receptet követik, amit 2014-ben és 2018-ban is sikertelenséghez vezetett: alternatívaépítés helyett pozícióharcokat vívnak.

Göd esete kapcsán elmondta, a DK és a Momentum közötti harcnak az a jelentősége, hogy Gyurcsány Ferenc képes lesz-e maga alá gyűrni az egyetlen olyan pártot, amely valós kihívója lehet az ellenzék vezetéséért: a Momentumot. Megjegyezte, a pártelnökök a látványos Balaton-parti találkozójuk ellenére sem tudták szőnyeg alá söpörni az ellentéteket. A Nézőpont elemzője Jászberény esete kapcsán azt emelte ki: itt nem az erősek harcát, hanem a leggyengébb láncszemnek számító Jobbik további térvesztését láthatjuk, a település összellenzéki támogatással megválasztott jobbikos polgármestere ugyanis támogatásuk hiányára hivatkozva oszlatná a képviselő-testületet. „Ez pedig alig egy hónappal a borsodi időközi választás előtt még inkább megtépázhatja a Jobbikot, tovább rontva Jakab Péterék alkupozícióit az ellenzéki képviselőjelölti helyek szétosztásánál” – tette hozzá. Erdélyi érdeklődésünkre elmondta: „a kockásfüzet összefogás buktatóinak talán legkevésbé ismert, de sok szempontból fontos példája Tatabánya”, ahol a szivárványkoalíció tagjaként mandátumhoz jutó Nagy Béla azért lépett ki a frakcióból és lett független képviselő, mert szavai szerint nem tudta érvényesíteni választóinak akaratát. „Ez a lépés pedig kicsiben jól példázza az elveiket a hatalomért félre tevő pártok együttműködésének kilátástalanságát” – emelte ki.