Belföld

Új haditerv Mesterházy kiütésére

A Szekeres Imre vezette országos jelölőbizottság átírta a pártkongresszus forgatókönyvét

Balul sikerült az MSZP-ben a belső közvélemény-kutatás, Mesterházy Attila tíz százalékkal több támogatóval bírhat, mint Tóth Bertalan jelenlegi elnök – értesült lapunk. Akkora pánik tört ki, hogy a tisztújítás kapcsán eddig lezajlott jelöléseket kihajították az ablakon. Szekeres Imre új koncepcióval rukkolt elő.

Új haditerv Mesterházy kiütésére
Az egykori honvédelmi miniszter vívmánya: az elnökjelöltek csapatban indulnak
Fotó: MH

Nyolc nappal az MSZP tisztújító kongresszusa előtt Szekeres Imre, az országos jelölőbizottság (ojb) elnöke átírta a kongresszus játékszabályait – értesült lapunk. A szocialisták egykori honvédelmi minisztere új haditervet dolgozott ki a tisztújításban: az elnökjelöltek csapatban indulnak, a további tisztségekre nem lesz külön választás. Ennélfogva a korábbi jelöltállítás, amelyeket a helyi és területi küldöttgyűléseken tettek és fogadtak el, hatályát veszíti. Mindezekre természetesen a koronavírus-járvány veszélyeire tekintettel jutott az ojb. A szétküldött körlevél alapján az elnökjelöltek negyvennyolc órát kaptak, hogy összeállítsák saját csapatukat, mind a tizennégy tisztségre megtegyék jelöltjüket, amelyről a kongresszusi küldöttek majd online szavazással döntenek. Pontosabban a küldötteknek elég lesz az elnök személyére szavazni, s aki nyer, annak csapata mindent visz. A vesztes jelöltek csapattagjai – ahogyan egy küldött lapunknak fogalmazott – „mennek a lecsóba”.

Tóth Bertalan jelenlegi elnök csapata már készen is áll: női társelnöktársa Kunhalmi Ágnes adott, a választmányt Hiller István vezetné, az etikai bizottságot Harangozó Tamás, és így tovább. Már azt is tudjuk, hogy Gyurcsány öt befutó helyet ígért a 2022-es parlamenti választáson a közös listán a szocialistáknak, és kiszivárgott az is, hogy a két társelnök, vagyis Tóth és Kunhalmi mellett éppen Hiller István, éppen Harangozó Tamás és éppen Molnár Zsolt pártigazgató lenne a kiválasztott szocialista képviselőjelölt a leendő szivárványlistán.

A Szekeres-féle haditervben az a legszebb, hogy a két riválisnak, Mesterházy Attila egykori pártelnöknek és Őri László óbudai önkormányzati képviselőnek nemhogy csapata nincs még a tizennégy párttisztségre, de eddig még női társelnökjelöltje sem akadt. Az utcai futásáról elhíresült Gurmai Zita, úgy tudjuk, visszautasította a felkérést, Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata pedig már azt is kinyilvánította, hogy ők a NATO Parlament elnöki tisztét betöltő, tehát nemzetközileg is ismert és tekintélyes Mesterházy Attiláról elképzelni sem tudják azt, hogy vele együtt vezessék a pártot. Most viszont Tóth Bertalan kihívói az ojb elnökétől, Szekeres Imrétől kaptak negyvennyolc órát arra, hogy összeszervezzék csapatukat, s benyújtsák jelölti pályázatukat az országos jelölőbizottságnak.

Mi okozhatta ezt a pálfordulást? Szocialista forrásaink szerint elsősorban az, hogy a Molnár Zsolt pártigazgató által megrendelt belső közvélemény-kutatás szerint Mesterházy Attila tíz (!) százalékkal jobb eredményt ért el, mint a jelenlegi elnök, Tóth Bertalan. Hol­ott a felmérésnél a kizárt Pest megyei küldötteket már nem vették figyelembe. A Tóth-féle pártvezetés korábbi stratégiája még arra épült, hogy a pártot a legnépszerűbb és legismertebb férfi és női politikusnak kell vezetnie, ám ez a kritérium a napokban egy hivatalos közvélemény-kutatásban már elévült. A Republikon Intézet kutatásából kiderült, hogy Mesterházy országos ismertsége 72 százalék, éppen a kétszerese Tóth Bertalanénak.

Az új haditervet kidolgozó Szekeres Imre, az országos jelölőbizottság elnöke pártatlanságát eleve megkérdőjelezi, hogy annál az intézetnél tevékenykedik, amelyet egykori kabinetfőnöke, Szeredy Péter vezet. A Szociális Demokráciáért Intézetnél dolgozik a szintén Tóth Bertalan csapatában játszó Harangozó Tamás testvére, Harangozó Gábor is. Az idősebb Harangozó fivér az MSZP országos választmányának elnökhelyettese, az említett intézet kutatási igazgatója. Forrásaink szerint nem is kevés fizetésért. Ez a „szakmai műhely” évi 95 milliójába kerül az MSZP-nek. A pártstratégia-alkotásban Szekeres mellett szintén oroszlánrészt vállaló Puch László az elfogadott költségvetés szerint évente kétszer harminc-harminc millió forint tiszteletdíjat kap.

Mesterházy a Mandinernek azt mondta, nem lehet tisztességesen lebonyolítani a tisztújítást, ezért annak elhalasztását javasolja.

Kapcsolódó írásaink