Belföld

Jogi aggályok vetődhetnek fel a színművészetis tiltakozásnál

Az egyetemen több oktató is elérte már a törvényben meghatározott maximális korhatárt

A színművészetisek tiltakozó akcióikkal többféle jogsértést is megvalósíthatnak, a blokád kapcsán például felmerülhet a kényszerítés bűncselekménye – mondta Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Jogi aggályok vetődhetnek fel a színművészetis tiltakozásnál
Elszigetelődés
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Fejezzék be a hallgatók a rendbontást! – követeli a Civil Összefogás Fórum. A szervezet az elmúlt napokban számtalan levelet kapott, amelyben azt kérték, tegyenek határozott lépéseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán tapasztalható jogsértések visszaszorítása érdekében. A levélírók egy része azonnali birtokvédelmi eljárás elindítását, kártérítési perek kezdeményezését, sőt egyesek büntetőjogi felelősségre vonást követeltek – tudatta a CÖF.

Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak azt mondta, munkajogilag aggályos lehet az, hogy a fenntartó állítása szerint a tanévkezdés elhalasztásáról a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Upor László nem értesítette a kuratóriumot. Az egyetem szervezeti működési szabályzata alapján a munkáltatói jogokat a fenntartó gyakorolja. A munka törvénykönyve kimondja, hogy  a „törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges”. A jog-szabály előírja, hogy a munkavállaló köteles a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani.

A színművészeti egyetemen több oktató is beöltötte már a törvényben meghatározott maximum hetvenéves kort. Lomnici Zoltán ugyanakkor rámutatott: van egy rendelkezés, ami kiskaput jelenthet, mégpedig a Professor Emeritus/Emerita cím, az ezzel járó jogokat, oktatási és más kötelezettségeket, juttatásokat, azok időtartamát a felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszerében kell meghatározni.

A szakjogász kitért arra is: a hallgatók által felállított „blokád” kapcsán súlyosabb esetben felmerülhet a kényszerítés bűncselekménye: „ha valaki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz”. Ha valamelyik résztvevő „olyan kirívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen”, akkor a garázdaság bűncselekményét valósíthatja meg.

Amint arról beszámoltunk, a hallgatók augusztus 31-én foglalták el az intézményt, másnap kiadták követeléseiket, amelyek fő eleme a kuratórium élére megválasztott Vidnyánszky Attila lemondása.

Azóta egyébként az ELTE jogi karának egyes hallgatói is mozgalmat indítottak. A legnagyobb közösségi portálon Jogász Sejt néven szerveződnek, és már a toborzást is elkezdték szolidaritási eseményeikre.

Kapcsolódó írásaink