Belföld

A kormány figyel a határ menti településen élők véleményére

A kormány fontosnak tartja és figyel a határ menti településeken élők véleményére - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Vas megyei Pornóapáti lezárt határátkelőhelye mellett tartott sajtótájékoztatón.

A kormány figyel a határ menti településen élők véleményére
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j2) beszél, mellette Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára (j), Hende Csaba (b2) és Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselői A kormánynak fontos a határmenti települések véleménye címmel tartott sajtótájékoztatón a koronavírus miatt lezárt Pornóapáti-Németlövő (Deutsch Schützen) közúti határátkelőhelynél
Fotó: MTI/Varga György

A koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot, nőtt a fertőzések száma, ebben a helyzetben pedig a kormány feladata gondoskodni az idősek és az iskolák biztonságáról, ugyanakkor biztosítani a magyar gazdaság zavartalan működését - mondta Kontrát Károly, aki Vargha Tamással, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkárával és a térség két országgyűlési képviselőjével tartott tájékoztatót.

Hozzáfűzte: fontos kormányzati eszköz az utazási korlátozás, amit szeptember elsejével vezettek be; akkor 29 határátkelőhely nyitva tartását jelezték az uniónak, azóta pedig a schengeni térségen belül újabb 21 határállomáson lehet átjutni, a többi határon pedig 37 átkelőhely van nyitva.

Kontrát Károly elmondta: találkoztak a térség polgármesterivel, meghallgatták a véleményüket, amit eljuttatnak majd a kormányhoz. Nem mindegy, hogy a határ menti településeken élők - akik közül sokan dolgoznak a szomszédos Ausztriában - milyen kerülővel tudnak naponta átkelni a határon - tette hozzá.

Vargha Tamás úgy fogalmazott: a vírus elleni hatékony és felelős védekezés mellett a gazdaság működőképességét is fenn kell tartani, ezért biztosítja a magyar kormány, hogy 30 kilométeren belül a kishatárforgalomban az ingázók a határ mindkét oldaláról átjárhassanak.

Szólt arról is, hogy a külügyi tárca javaslatára a múlt héten úgy döntött a kormány, hogy üzleti és gazdasági célú utazások a 30 kilométeres körzeten túl is engedélyezettek, abban az esetben, ha a határátkelőhelyen az érintettek bemutatják a szükséges igazolást. „Ezzel az igazolással a magyar és a külföldi állampolgárokat is átengedik korlátozás nélkül, ez azt jelenti, hogy szabadon végezhetik a munkájukat, nem kell tesztet felmutatni” - mondta.

Hende Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta: a környékbeliek egy petíciót juttattak el hozzá, amelyben kérik a kormányzatot, hogy a Pornóapáti és Bildein (Beled) közötti határátkelőhely is nyíljon meg, hasonlóan ahhoz, ahogy - javaslatukra - a Szentpéterfa és Eberau (Monyorókerék) közötti határátkelőhely esetében is történt.

Egyértelmű, hogy a Pornóapáti és Beled közötti határátkelőhelyet is meg kell nyitni, ellenkező esetben akik most Szentpéterfa felé kerülnek, több tíz kilométeres kitérőre kényszerülnek - mondta. Közölte: átadja a petíciót Kontrát Károlynak, a kérésről pedig a kormány felhatalmazásával Pintér Sándor belügyminiszter dönt.

Vígh László (Fidesz), Zalaegerszeg és térsége országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki, hogy Zala megyében Rédics mellett két idősávban Nemesnépnél is újra lehetőség van a határátlépésre.

Kapcsolódó írásaink