Belföld

Sorosék hálójában a baloldali önkormányzatok

A baloldal által tavaly átvett önkormányzatok eddigi működése alapján a Századvég rámutatott: hatalmas tétje lesz a 2022-es választásnak, mivel Gyurcsányék országos szintre terjesztenék ki a külföldről támogatott civilek befolyásszerző manővereit.

Sorosék hálójában a baloldali önkormányzatok
Niedermüller Péter polgármester
Fotó: MH

A DK-s Niedermüller Péter vezetése alatt álló erzsébetvárosi önkormányzat csaknem hatmillió forintos értékben kötött megbízási szerződést a külföldi forrásokból bőkezűen finanszírozott Transparency Internationallel a belső szabályzatok felülvizsgálata céljából – emlékeztetett legfrissebb elemzése kiindulópontjaként a Századvég Alapítvány.

Hozzáfűzték, Pikó András, a VIII. kerület polgármestere – a képviselőtestület mellőzésével – döntött arról, hogy az önkormányzat az Open Society Foundations által támogatott Rosa Parks Alapítvánnyal és a Partners Hungary Alapítvánnyal közösen óvodafejlesztési támogatásra nyújt be uniós pályázatot, amelynek forrásai viszont végül nem a kerületi óvodákhoz, hanem a két NGO-hoz érkeztek.

E fejlemények alapján két fontos következtetés szűrhető le. Egyrészt Gyurcsány Ferenc és szövetségesei leplezetlenül a politikai lobbiszervezetek kifizetőhelyeként tekintenek az általuk irányított településekre, másrészt sorozatos megszorító intézkedéseik tükrében megkérdőjelezhető a szóban forgó NGO-k számára történő forrásjuttatás – írta a Századvég. Felidézték, hogy a Transparency International még 2014-ben programot indított az önkormányzatok átláthatóságáért, amelyhez csatlakozott például

Gajda Péter, a korrupciós botrányoktól hangos kispesti önkormányzat szocialista polgármestere is. Az újbudai polgármester, a DK-s László Imre a Transparency International kuratóriumi elnökét, Nagy Zoltánt átláthatatlan pályázati eljárás keretében nevezte ki a kerület átláthatósági biztosának, megbízási szerződése nem nyilvános. Mindezek alapján feltételezhető, hogy az átláthatóság megteremtésének hangoztatása csupán ürügyként szolgál ahhoz, hogy a baloldali politikai erők az általuk természetes szövetségesnek tekintett NGO-kat, illetve az ezekhez köthető személyeket pozícióhoz, és további, a politikai viszonyok befolyásolását szolgáló lehetőségekhez juttassák – állapította meg a Századvég.

Kitértek arra is: a Soros-szervezetek politikaformálási igényét jelzi, hogy a Közélet Iskolája – amelynek társalapítója és kuratóriumi tagja Udvarhelyi Tessza, Pikó András józsefvárosi polgármester bizalmasa – kampányfőnökök képzésére irányuló rendezvényt szervez. Ugyancsak figyelemre méltó a „Civilizáció Koalíció" nevet viselő NGO-tömörülés. E formáció – tagjai egyebek mellett a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International Magyarország és az Ökotárs Alapítvány – Karácsony Gergely részére készített egy javaslatcsomagot, amely a fővárosi vezetés és a civil szféra közötti szorosabb együttműködést célozza. Az említett dokumentum javaslatot tesz egy függetlenített „budapesti ombudsman" kijelölésére, amely a szóban forgó külföldről finanszírozott lobbiszervezetek javaslatainak érvényesülését monitorozná, és intézkedéseket is kezdeményezhetne azok be nem tartása esetén.

Fennáll a veszélye annak, hogy az említett NGO-k valójában a nyílt társadalom érvényesülését kívánják elősegíteni – mutatott rá a Századvég, hozzátéve a szóban forgó szervezetek intézményesülése a politikai döntéshozatal szférájában alapjaiban kérdőjelezné meg a politika és a civil szektor szükséges szétválasztásának alapelvét. A Századvég hangsúlyozza: hatalmas tétje lesz a 2022-es országgyűlési voksolásnak, mivel feltételezhető, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal esetleges választási győzelme esetén Soros György szervezetei országos szintre terjesztenék ki a politikai befolyásszerzést célzó manővereiket, amely maga után vonná a nemzeti érdekek háttérbe szorulását, valamint hazánk kiszolgáltatását a külföldi eredetű nyomásgyakorlási kísérleteknek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom