Belföld

Orbán Balázs: A tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés

Magyarország számára a tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés, ezért kulcsfontosságú, hogy legyen egy speciális intézményrendszer, amely felkészíti a jövő politikai, gazdasági, kulturális elitjét - mondta Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Orbán Balázs: A tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés
Orbán Balázs és Boris Kálnoky, az MCC médiaiskolájának vezetője
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Olyan tehetséges fiatalokra van szükség, akik „elkötelezetten patrióták”, ugyanakkor jól ismerik a körülöttük lévő világot és értik Magyarország helyzetét, beágyazódását a globalizálódó világba - jelentette ki.

Orbán Balázs, aki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, közölte: az MCC az általános iskola felső tagozatán, a középiskolákban, a felsőoktatásban tanuló tehetségeknek és a diplomás fiatal felnőtteknek is ad képzést.

Elmondta, terveik szerint a 19 megyeszékhelyen és 16 másik magyarlakta városban is jelen lesz a Kárpát-medencében az MCC. Hozzátette, céljuk az, hogy mintegy 10 ezer fiatallal tudjanak foglalkozni, ami a jelenlegi szám mintegy négyszerese.

A legtehetségesebb magyar gyerekek ott vannak minden oktatási intézményben és nagyon sokféle képzési formában tanulnak - indokolta a hálózat kibővítését.

Közölte, alapvetően támogatják a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kormányzati terveket, ugyanakkor meggyőződésük, hogy az egyetemi rendszer átalakítása, megújítása és modernizációja mellett szükség van egy tehetséggondozási intézményrendszerre, amely „gyorsítópályát” kínál a legtehetségesebb hallgatóknak.

Emlékeztetett, az Országgyűlés idén döntött arról, hogy a 25 éve működő MCC lesz az egységes szakmai elvek mentén működő Kárpát-medencei tehetséggondozás bázisa. Az MCC nyáron közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult; ez azt jelenti, hogy függetlenné vált az államtól és az eredeti alapító családtól.

A legtehetségesebb magyar gyerekek ott vannak minden oktatási intézményben és nagyon sokféle képzési formában tanulnak
A legtehetségesebb magyar gyerekek ott vannak minden oktatási intézményben és nagyon sokféle képzési formában tanulnak - mondta Orbán Balázs
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Közölte, az MCC új, komoly nemzetközi hírű, alapvetően patrióta, független szakmai stábjának feladata lesz az egyetemi képzések vezetése. Kitért arra is, hogy a gellérthegyi, Somlói úti épületeket is megújítják. A sajtónak kiosztott tájékoztató szerint az MCC budapesti központja addig a belvárosba költözik.

Kapcsolódó írásaink