Belföld

Baranyi Krisztina felszámolná Ferencvárosban a demokráciát

A járványügyi helyzetre hivatkozva akarja berekeszteni a testületi ülést a IX. kerület vezetője

Egyszemélyben hozott, bizonyára törvénysértő rendelkezéssel akarja befogni a fideszes képviselők száját Ferencváros polgármestere, aki eközben bulinegyeddé teszi a kerületet.

Baranyi Krisztina felszámolná Ferencvárosban a demokráciát
Már közel egy éve polgármester, de gazdasági programját még nem tudta elfogadtatni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Több szempontból is érdekes lehet a holnapi képviselő-testületi ülés Ferencvárosban. Az előterjesztések alapján a botrány akár borítékolható is lenne, csakhogy Baranyi Krisztina polgármester ennek egy huszárvágással igyekszik elejét venni: a képviselőket arról tájékoztatta, hogy a járványhelyzetre való tekintettel különleges eljárásrendet vezet be a hivatalban.
Az új szabályok szerint a betegeknek, a koronavírusra jellemző tüneteket mutató személyeknek a részvétel nem engedélyezett a bizottsági és testületi üléseken, a képviselőkön, a technikai személyzeten és az egyes ügyekben érintett irodavezetőkön kívül más nem tartózkodhat a teremben, az ülések időtartama „korlátozott”, „indokolt esetben” pedig a polgármester be is rekesztheti azokat.

Csakhogy Magyarországon jelenleg nincs veszélyhelyzet kihirdetve, így a városvezető nem hozhat döntést egy személyben, nem rendelkezhet a testület működéséről kénye-kedve szerint. Ez a szabályozás tehát bizonyára nem fogja kiállni a törvényesség próbáját, a hátsó szándék viszont nyilvánvaló, hiszen egyébként a hivatalra, az ügyfélfogadásra vonatkozóan nem vezetett be új járványügyi korlátozásokat a polgármester.

Már korábban is előfordult, hogy Baranyi önkényesen nem adta meg a szót, de így most bármikor elnémíthatja a Fidesz-frakciót – mutatott rá lapunknak Gyurákovics Andrea frakcióvezető. Véleménye szerint ez a kényelmes megoldás jól jöhet a polgármesternek, olyan témák szerepelnek ugyanis a napirenden, amelyek feszegetése igencsak kínos lehet Baranyinak. Ilyen például a Feszofe – az önkormányzati hajléktalanfoglalkoztató cég – ügye. Amint azt megírtuk, egy kétes átvilágításra hivatkozva bocsátották el az országos mintaprogramot folytató és évről évre tetemes vagyongyarapodást produkáló vállalat vezetőjét, akiről Baranyi kijelentette, „börtönben a helye”. Most az előterjesztéshez mellékelt dokumentum azt igazolja, hogy a belső ellenőrzés megfelelőnek ítélte a Feszofe tavalyi évre vonatkozó beszámolóját, az anyagban „megfelelő belső kontrollokról” és „minőségi teljesítményről” írnak – bebizonyosodott tehát, hogy a polgármester boszorkányüldözést folytatott.

A számtalan kényes napirendi pont közt szerepel a polgármester gazdasági programja is, amelyet legutóbb sem sikerült elfogadtatnia, ám úgy látszik, Baranyit nem zavarja az elvileg őt támogató baloldali pártok ellenállása, mert alig változtatott a dokumentumon, így terjeszti ismét a testület elé. Az pedig, hogy nem ülhetnek érdeklődők a teremben, megkönnyíti például a „bulinegyed-koncepció” tárgyalását: a tervezet szerint a vendéglátó egységek a Ráday utcában, az Üllői úton és a Ferenc körúton minden nap éjfélig tarthatnak majd nyitva, ám erről a polgármester a ferencvárosiakat nem kívánja megkérdezni.

Kapcsolódó írásaink