Belföld

Állandósult patthelyzet a roma önkormányzatban

A kormányhivatal tehet pontot az elfajult, vádaskodásoktól terhelt belső vitákra, a Lungo Drom helyreállítaná a törvényes működést

Nem csitul a vita az Országos Roma Önkormányzatban. A többségét elveszítő elnök büntetőeljárást tervez a renitens képviselők ellen, a közgyűléseket bojkottálók a kormányhivataltól várnak megoldást.

Állandósult patthelyzet a roma önkormányzatban
Agócs János
Fotó: Facebook

Hónapok óta határozatképtelen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), a legutóbbi, múlt hétvégi közgyűlésen sem jelent meg elég képviselő. A problémára, illetve a vezetőség és a testület egyes döntései körüli tisztázatlanságokra immár a Fővárosi Kormányhivatal is felfigyelt. Megírtuk, a Sára Botond kormánymegbízott által jegyzett dokumentum szerint, mivel a nemzetiségi törvény nem ismeri, az „elnökség” nevében nem lehetne határozatokat hozni. Az ugyanis nem a közgyűlés szerve.

Válaszában Agócs János elnök  arra hívta fel a figyelmet, hogy a közgyűlési napirenden rendre szerepelnek a problémás ügyek, például a hivatalvezetői kinevezés kérdése, ám sajnos a határozatképtelenség miatt ezeket eddig nem sikerült rendezni. Erre ugyebár azóta sem került sor, vagyis az önkormányzat kis túlzással törvénytelenül működik.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, a tavaly október 13-i nemzetiségi választás nyomán elveszítette többségét a Fidesz-partner Lungo Drom, a negyvenhét fős testületben csupán húsz képviselői helyet szerzett meg. A vele szemben létrejött hármas szövetség azonban korántsem egységes, sőt mostanra lényegében szét is esett, megbénítva ezzel a szervezet működését.

Az egymással korábban is sokat vitázó, fő ellenségnek a Lungo Drom listavezetőjét, Farkas Flóriánt kikiáltó konglomerátum tagja a balos Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM), a Phralipe és a Fiatal Romák Országos Szövetsége, azaz a Firosz volt. Mostanra a Lungo Drom és az ellene létrejött paktumból kilépő képviselőkből álló, Cselekvő Romák nevű frakció szerzett közösen többséget.

Agócs bejelentette, ellenlépésként többekkel szemben büntetőfeljelentést tesz. Fetter Gábor ügyvéd a Népszavának elmondta, ha valaki egy évig nem vesz részt a közgyűléseken, megszűnik a mandátuma, ám addig is lehetőség van csökkenteni vagy megvonni a tiszteletdíját.

A Lungo Drom és a Cselekvő Romák frakciója szerint azonban ők azért nem mentek el legutóbb sem, mert az elnök minden korábbi megállapodásukat felrúgta, a közgyűlést szabálytalanul hívta össze, ráadásul nem kívánnak „esetleges törvénytelenségekhez támogatást nyújtani”. Szerintük ugyanis az elnök egyes pénzügyi adatokat eltitkol előlük, mégis elvárja, hogy az éves beszámolót megszavazzák. Közölték továbbá: a következő, immár a kormányhivatal által összehívott közgyűlésre elmennek, és helyreállítják az önkormányzat törvényes működését.

Kapcsolódó írásaink