Belföld

Merkely Béla: Két hónap múlva már lehet vakcina

Merkely Béla arra számít, hogy az ősz végére elérhetővé válhat a koronavírus elleni vakcina. A Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hat oltóanyag tart már olyan fázisban, hogy hamarosan zöld utat kaphat a felhasználásuk.

Merkely Béla: Két hónap múlva már lehet vakcina
Merkely Béla szerint az ősz végén már lehet vakcina
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla szerint létezik elérhető közelségben vakcina, miután hat olyan oltóanyag is készülőfélben van, amely a kipróbálási szakasz utolsó fázisában tart, meglehetősen nagy számú alany bevonásával.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette: bár az elmúlt években hatalmas fejlődés ment végbe az egészségügyben, de itt van egy vírusjárvány, amely 10 hónapja rettegésben tart hatalmas államokat, sorra szedi az áldozatait, bizonyítottan az egymillióhoz közelít a halálesetek száma, és még mindig nincs vakcina. Szavai szerint ennél előbbre kellene tartani.

Merkely Béla leginkább a kitettek számára tartaná elsőként szükségesnek az oltást, így a 65 év feletti, szív- és érrendszeri betegek esetében. De ide sorolta a szociális ellátórendszerben és az egészségügyben dolgozók mellett a tanárokat is, hiszen ők nagyon sok gyerekkel érintkeznek, hozzátéve, hogy ennek meghatározása természetesen nem az ő kompetenciája lesz.

A Semmelweis rektora a vakcina elérhetőségével kapcsolatban úgy fogalmazott, nem tart attól, hogy az Európai Unióban ez ne lenne majd hozzáférhető mindenki számára.

Kapcsolódó írásaink