Belföld

Feloszlatták az MSZP Pest megyei szervezetét

Értesüléseink szerint a tegnapi döntés hátterében az áll, hogy az érintett küldöttek a visszatérésre készülő Mesterházy Attila elnökségét támogatják

Feloszlatta a Pest megyei szervezetét az MSZP országos elnöksége. A jelenlegi elnökség a döntést és az MSZP országos elnökségét illegitimnek tartja, a döntéssel szemben jogorvoslattal fordulnak az ügyészséghez – tudtuk meg hétfő este.

Feloszlatták az MSZP Pest megyei szervezetét
A jelek szerint Tóth Bertalan és hívei nem bízzák a véletlenre a tisztújítás kimenetelét
Fotó: MH/Purger Tamás

Újabb fordulat az MSZP-ben a közelgő kongresszus kapcsán: míg a múlt héten még csupán gyámság alá helyezték
az MSZP Pest megyei területi szervezetét, addig hétfőn lényegében a szervezet feloszlatásáról döntött online szavazással az MSZP elnöksége – értesült lapunk. Arról is döntöttek, hogy e hét szerdáján megtartják a tisztújító küldöttgyűlést.
Molnár Zsolt pártigazgató arról tájékoztatta a Pest megyei szervezet jelölőbizottságának vezetőjét, Fábry Bélát, hogy az Országos Etikai és Ellenőrző Bizottság (OEEB) a pártigazgatót és az MSZP országos elnökségét bízta meg, hogy a megyei tisztújítás alapszabályszerű és törvényes lefolytatását biztosítsa, ideértve a jelölési folyamatot, a küldöttgyűlés összehívását, a részt vevő megyei küldöttek mandátumának ellenőrzését és igazolását, az ülés levezetését és a választás szabályszerű lebonyolítását.

Mint megtudtuk, az MSZP Pest megyei szervezete a döntést elutasítja, azt illegitimnek tartja, ahogyan a jelenlegi elnökséget is, és a döntéssel szemben az ügyészséghez fordul. A lapunknak név nélkül nyilatkozó források egybehangzóan azt állították, hogy a döntés hátterében az áll, hogy a Pest megyei alapszervezetek, illetve azok megválasztott küldöttei Mesterházy Attila elnökségét támogatják. Márpedig Pest megye huszonkilenc küldöttel képviselteti magát a párt szeptemberi kongresszusán, valamennyi megyét figyelembe véve itt működik a legtöbb, összesen nyolcvanöt alapszervezet. Úgy tudjuk, az elnökségben az is felvetődött, hogy a szervezet – mivel feloszlatták – egyáltalán nem küldhet a kongresszusra küldötteket. Végül azonban azt a döntést fogadták el, hogy az OEEB határozata alapján új vezetőséget választanak a Pest megyei szervezetben. Mint megírtuk, Bárány Balázst, az országos elnökség tagját jelölik az elnöki tisztségre, míg a két elnökhelyettes az érdi Szűcs Gábor és a szentendrei Lontai Tamás lenne.

A párt platformjai is tanácskoztak, és tekintettel a koronavírus-járványra, felvetődött, hogy a kongresszust online szavazással tartsák meg. A pártban az online szavazást sokan szintén illegitimnek tartják, mivel a titkosság nem biztosítható. Az MSZP elnöksége a márciusban kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet leple alatt, annak vége előtt tíz nappal online szavazással hívta össze a párt következő kongresszusát, így módosította a párt alapszabályát is – derült ki egy párton belül terjesztett „nyílt levélből”, amelyet F. Péter kongresszusi küldött írt az újrázásra készülő Tóth Bertalan elnöknek és Molnár Zsoltnak.

Az online rendszernek azonban hiányzik a tanúsítványa, amely bizonyítaná, hogy akkreditált, független szervezet által auditált módszerről lenne szó. „Ameddig ilyen tanúsítvány nincs, addig minden rendszer
nyitott és manipulálható” – tette hozzá. A levelet közreadó országos választmányielnök-helyettessel szemben szintén etikai eljárás indult a pártban.

Kapcsolódó írásaink