Belföld

Komolytalan járványügyben a baloldal

Hétértékelő. Kiszelly: A színművészeti átszervezésével a velünk élő kádárizmus egyik utolsó bástyájának ledöntése zajlik, a tiltakozásokra pedig már rátelepedett az ellenzék

A nemzeti konzultáció bevált eszköz, két választás között is meg kell kérdezni az embereket, ennek sikerét igazolja az 1,8 millió válaszadó – mondta a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, akivel szót ejtettünk az SZFE ügyéről és a baloldali belharcokról is.

Komolytalan járványügyben a baloldal
Karácsony kénytelen volt részben módosítani káoszt okozó biciklisávjait
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Minden probléma nélkül indult a tanév, jó koncepció, hogy csak ott áll le a személyes képzés, ahol muszáj – értékelt lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint igaza van a kormánynak, az iskolában a legjobb tanulni, ezért született a keretekről részletes ajánlás. A baloldal komolytalan a koronavírus ügyében, annak idején kevesellték, most sokallják a lélegeztetőgépeket, dacból mindent elleneznek. Pedig jobban vizsgáztunk a védekezésben, mint mások, ezt az állapotot akarjuk megőrizni a határok lezárásával, immár finomhangolással – mutatott rá az elemző, hangsúlyozva, korlátozott, egyelőre harminc napra szóló lépésről van szó, a folytatás az aktuális helyzettől függ, és elképzelhető, hogy más országok is követik majd a példánkat.

Kitért arra is, a nemzeti konzultáció bevált eszköz, két választás között is meg kell kérdezni az embereket, ennek sikerét igazolja az 1,8 millió válaszadó. Így a védekezés második szakaszában a kormány információhoz jutott arról, mit fogadnak el az emberek.

Közben folytatódik a kapkodás a fővárosi városházán. Bár a járvány idején nem okoztak nagy gondot a biciklisávok, de később már igen, most pedig Karácsonyék kénytelenek voltak részben visszavonulót fújni. Egyébként csak koppintják a külföldi ötleteket, amelyek ettől még nem lesznek jó megoldások. Trendik akarnak lenni, ennyi – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyéről közölte: az átszervezéssel a velünk élő kádárizmus egyik utolsó bástyájának ledöntése zajlik. Már régen lehetett tudni, hogy az intézményben kvázi feudális kiskirályságok vannak, az pedig nem működik, hogy az állam fizet, de ők döntik el, mit akarnak. A színművészeti már a hetedik modellváltó egyetem, a többinél nem volt ilyen ellenállás. Az állam joggal várja el azt is, hogy bizonyos nemzeti értékek jobban megjelenjenek – vélte az elemző, hozzáfűzve, nem kizárólagosságról van szó. „Mint a hahások, millások és bohócforradalmárok ügye, úgy ez is hamarosan pártpolitikai csatákban oldódik majd fel, miután az ellenzék láthatóan rátelepedett. A társadalom többségének támogatására innentől kezdve nem számíthatnak a tiltakozók, egyébként is a körúton belüli, a globalizáció helyi nyerteseinek témája ez, az ország egésze szempontjából marginális ez a hisztéria” – állapította meg.

Ami az MSZP tisztújítását, illetve a lapunk által feltárt botrányos alapszervezet-felszámolásokat illeti: Kiszelly szerint a közelgő kongresszusnak van tétje. Ez egy irányvita, Tóth Bertalanék inkább a verebet választanák, mint a túzokot, vagyis a párt törmelékeit alárendelnék a DK-nak, míg Mesterházy Attila küzdene, ha ismét elnökké választanák, önállóbb MSZP-t csinálna. Vagy legalább próbálna jobb alkut kötni a baloldali összefogás keretei között. Hasonló a helyzet a Jobbikban, a pártelit a saját túlélésére játszik, miközben Szerencsen még a képviselő-jelölést sem tudták rendesen elintézni – folytatta Kiszelly. Így ha Bíró László nyer is, nem a saját pártja frakciójában ül majd a parlamentben.

Brüsszelben forró őszre készülnek – tért rá európai ügyekre az elemző, aki szerint az uniós vezetők időnyomást akarnak teremteni, gyorsan, lendületből akarják keresztülvinni a demokráciamonitorozást. Mi nem sietünk. A tegnapi olasz régiós választásnak is lehet hatása erre a folyamatra. A V4-es egység nagy segítség ebben a helyzetben, ezt a múlt heti bledi fórum is igazolta.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány aknamunkája

ĀHétértékelő. A baloldal pártjai rendkívül rossz állapotban vannak, közösen sem lennének képesek kormányozni, az általuk vezetett önkormányzatokban is rendre kudarcot vallanak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom