Belföld

Kásler: Minden helyzetre felkészültünk

Hagyományos módon indult az idei tanév az iskolákban, de minden variációra felkészültünk - mondta Kásler Miklós az Életközelben aktuális részében, ami az EMMI hivatalos Facebook-oldalán látható.

Kásler: Minden helyzetre felkészültünk
Hagyományos módon kezdődött a tanév
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Hagyományos módon indult az idei tanév az iskolákban, jelen pillanatban 10 napra előre tudjuk megbecsülni a várható eseményeket, de minden variációra felkészültünk: az iskolákba küldött 8 oldalas ajánlás alapján az iskolák kiválaszthatják azt a 8-10 pontot, ami garantálja a normális működésüket, biztosítja a gyermekek és a pedagógusok biztonságát - mondta a miniszter a tanévkezdésről.

A Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek adaptálásával kapcsolatban kifejtette, hogy az új tanterv megadja a tanároknak a lehetőséget arra, hogy a kerettantervek esetében 20 százaléknyi korlát között a saját egyéni plusz többletüket tehessék hozzá, ami két rendező elv mellett jelentkezhet: a nagyon jó képességű diákok szabad kibontakozásának a segítése, illetve a másik oldalon a hátrányban lévő tanulók hátrányainak a csökkentése.

A nagydiagnosztikai várólisták kapcsán elmondta, hogy a kormány 50 milliárd forintot juttat a fővárosnak egészségügyi célokra, ebből a kormánytámogatásból két milliárdot fordítanak CT/MR-vizsgálatokra. Ez nagyon helyes - emelte ki, ugyanakkor hozzátette, hogy az onkológiai diagnosztika nem csak CT és MR vizsgálatokból áll.

A diagnosztikának három pillére van: a labordiagnosztika, a képalkotó diagnosztika és a patológiai diagnosztika - sorolta fel. Időveszteség akkor fordulhat elő, ha a felsorolt diagnosztikai lehetőséget nem egy helyen végezzük el, ilyenkor mindenhol hozzáadódik egy-két nap várakozásai idő. Ez a lényeg - hangsúlyozta. Egy helyen el lehet végezni az összes diagnosztikai vizsgálatot és a terápiát. Ha ezt az eljárásrendet alkalmazza a főváros, akkor biztos, hogy célszerűen használja fel a pénzt, ha pedig ne adj' Isten más elképzelésük van, az szakmailag elégtelen - foglalta össze a várólisták kérdésének csökkentését.