Belföld

Ennek az amerikai elnöknek állítanak szobrott a Szabadság téren

A magyar kormány a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának 30. évfordulója alkalmából szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren.

A szobor felállításával a magyar állam tisztelettel adózik Bush elnök emléke előtt, aki az első amerikai államfőként látogatott el hivatali ideje alatt Budapestre - derül ki a kormány és a budapesti amerikai követség közös közleményéből. Mint írják, Bush elnök életművét joggal övezi elismerés.

A közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során - elnökként és alelnökként - a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett.

A szobor avatására harminc évvel a vasfüggöny leomlása, a német egység és Európa újraegyesülése után kerül sor; amikor a szabadság és a demokrácia diadalmaskodott Közép- és Kelet-Európában, amikor a magyar nép lezárta a kommunizmus sötét korszakát és a szabadság útjára lépett.

A rendszerváltoztatásnak, valamint az azóta elvégzett kemény munka eredményeként a magyar emberek ma biztonságban és szabadon élhetnek - áll a közleményben.

Azt is írják, hogy 2020. október 23-án a szobor avatásával kölcsönös elismerésünket és hálánkat fejezzük ki az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben. A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a - Reagan szavaival élve - „gonosz birodalmának” felszámolásáért. 

A hidegháború vége óta eltelt 30 év alatt az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata többek között NATO-szövetségesként és kereskedelmi partnerként is felvirágzott. A magától értetődő igazságok, közös értékeink és céljaink összekötnek bennünket. Bush elnök tevékenysége nélkülözhetetlen hozzájárulás volt a két ország közötti kapcsolat megújításához és elmélyítéséhez.

Az ő örökségét szem előtt tartva tudjuk: együtt erősebbek vagyunk, katonai és politikai szövetségünk, valamint gazdasági partnerségünk biztonságunkat garantálja, barátságunkat erősíti, közös jövőnket szolgálja - zárul a közlemény.

Kapcsolódó írásaink