Belföld

Református templomot szenteltek fel Soroksáron

Felszentelték szombaton a Soroksár-Újtelepi Református Missziói Egyházközség új templomát a XXIII. kerületi Dinnyehegyi úton.

Református templomot szenteltek fel Soroksáron
Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke (b2) és Illés Dávid esperes (k) a nemzeti színű szalag átvágásával felavatja a Soroksár-Újtelepi Református Missziói Egyházközség új templomát a XXIII. kerületi Dinnyehegyi úton
Fotó: MTI/Mónus Márton

Mindig öröm új templom felépülésének híre, különösen ha annak a soroksárihoz hasonló különleges háttértörténete van - idézte Orbán Viktort az eseményen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára, aki felolvasta a miniszterelnök levelét.

A kormányfő levelében régi igazságnak nevezte, hogy az ember mindennél többre becsüli azt, amihez nehéz harcok és áldozatos munka árán jut hozzá.     

Az egyházközség tagjai „kilenc éven át küzdöttek azért, hogy saját templomukban imádkozhassanak, úrvacsorázhassanak, esküdhessenek egymásnak örök hűséget és keresztelhessék a kisdedeket” - fogalmazott a miniszterelnök.     

A kormányfő szavai szerint „akiknek volt közös céljuk és elszántságuk küzdeni érte (.), a legkevesebb, amit megérdemelnek, hogy az álmuk végre valósággá váljon”. Orbán Viktor az új épületi falai között felemelő ünnepi pillanatokat kívánt a gyülekezetnek, majd a reformátusok jelmondatával - „Soli Deo Gloria” - zárta levelét.     

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében rámutatott: az új templomtorony azt hirdeti az arra járók számára, hogy a városrészben élő közösség működik, amely időről-időre összegyűlik Isten nevének dicsőítésére. „A torony magához Istenhez hívogat minket” - hangoztatta.     

Bese Ferenc (független) Soroksár polgármestere a kormány több százmillió forintos támogatását is megköszönve arról beszélt, hogy az új templom akkor teljesíti a lelki feladatát, ha a jelenkor gondokkal küzdő embere is menedékre lel ott, és együtt akar lenni a gyülekezettel hitben, reményben és szeretetben.     

Király Attila a városrész katolikus plébánosa a helyi református gyülekezet új otthonát méltatva a többi között azt hangsúlyozta, hogy a kereszténység él és fejlődik.     

Péterffy György lelkész ismertetése szerint a magyar kormány 280 millió forinttal támogatta a templom megépítését. Köszönetét fejezte ki az építkezést támogatóknak - több más szervezet mellett - a soroksári önkormányzatnak és a Dunamelléki Református Egyházkerületnek.     

Emlékeztetett rá, hogy a templomhoz a telket a soroksári önkormányzat biztosította, az építkezés 2011 nyarán indult, 2015-re elkészült a parókia, idénre pedig megépült a templom, amelyet Rüll Tamás építész tervezett.
 

Kapcsolódó írásaink