Belföld

„Felkerült a nemzetközi térképre a versenyképes magyar felsőoktatás”

Bódis: Az egyetemek pénzeszközei a korábbi több mint háromszorosára nőttek, a 2014-ben fennálló tartozásuk csaknem felére csökkent

A felvételizők idén négy százalékkal nagyobb arányban kapták meg a lehetőséget felsőoktatási tanulmányaik megkezdésére, mint tavaly, és minden öt felvett hallgatóból négy állami ösztöndíjban részesül – mutatott rá Bódis József államtitkár. Egyetemeink egyre jobb eredményeket érnek el, amint azt a legfrissebb felsőoktatási rangsor is mutatja.

„Felkerült a nemzetközi térképre a versenyképes magyar felsőoktatás”
Freund Tamás MTA-elnök is felszólalt a Műszaki Egyetem tanévnyitóján
Fotó: MTI/BME/Philip János

A magyar felsőoktatás felkerült a nemzetközi térképre, a hallgatók versenyképes felsőoktatási intézmények közül választhatnak, és nemzetközi rangsorokban érnek el sikereket – jelentette ki Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a tegnap megtartott országos felsőoktatási tanévnyitón, a Pécsi Tudományegyetemen. Elmondta: idén 91 460-an jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, a felvételizők háromnegyede be is került az egyetemekre, főiskolákra. A felvételizők négy százalékkal nagyobb arányban kapták meg a lehetőséget felsőoktatási tanulmányaik megkezdésére, mint tavaly, és minden öt felvett hallgatóból négy állami ösztöndíjban részesül – hangsúlyozta az államtitkár az MTI tudósítása szerint. Beszélt arról is: az oktatók, kutatók és tanárok nélkül nem lehet sikeres a felsőoktatás, ezért valósítottak meg az ágazatban bérfejlesztést, és a hatékonyság növeléséért vezették be a kancellári modellt, utóbbinak is köszönhetően az intézmények pénzeszközei a korábbi több mint háromszorosára nőttek, míg a 2014-ben fennálló tartozásuk 2020 nyarára a hat évvel ezelőtti csaknem felére csökkent.

A kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért folyamatosan ösztönzi a hazai felsőoktatás minőségét és nemzetközi versenyképességét növelő intézkedéseket – közölte az ITM arra reagálva, hogy a legfrissebb adatok szerint a világ 93 országának legjobb ezerötszáz egyetemét rangsoroló Times Higher Education listáján legjobb magyar egyetemként a Semmelweis Egyetem végzett, amely 31 helyet javítva a 426. helyen áll. Az idei listán további hét magyar egyetem szerepel, többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem. A különböző kategóriákban mindkét intézmény a 601-800. helyen végzett, ami a PTE esetében a tavalyi évhez képest egy kategóriányi előrelépést jelent. Új belépőként felkerült a listára a Szent István Egyetem is.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmények idén második alkalommal pályázhattak az Európai Egyetemek Hálózatában való részvételre. A 2018-ban meghirdetett kezdeményezés célja, hogy az európai egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközileg is versenyképes felsőoktatási intézmények közötti stratégiai együttműködéseket, „európai egyetemeket” hozzanak létre. Az idei pályázati körben újabb hat magyar egyetem vesz részt a kiválasztott hálózatokban, így a 41 európai egyetemi szövetség közül már összesen tizenegyben vesznek részt magyar intézmények, amely kiemelkedő eredménynek számít.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, a tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció, a különböző tudományterületek együttműködése. Kitért arra is: a kutatók nem fordíthatnak hátat a társadalomnak, harcolni kell az áltudományok, a tudománytalan nézetek ellen. Az egyetemektől sok más mellett tudományos szemléletet is várnak, a világ legjobb egyetemei egyúttal mind kutatóegyetemek is. Ezáltal a legjobb technológiák kerülhetnek be az oktatásba – hangsúlyozta Freund.

Kapcsolódó írásaink