Belföld

Gúr Nándor zuglói megbízása

A szocialisták korábbi országgyűlési képviselőjének, a párt nyugdíjas tagozata elnökének Horváth Csaba nyújtott mentőövet, havi félmillió forintos megbízási szerződéssel

A soha nem látott átláthatóságot ígérő Horváth Csaba MSZP-s zuglói polgármester a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. szerződéseit nem töltötte fel a zuglói önkormányzat hivatalos honlapjára.

Gúr Nándor zuglói megbízása
A parlamentből kiszorult Gúr Nándor. A kárpótlását a gáláns zuglóiak állják
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Amikor ezt önkormányzati képviselők kifogásolták, az önkormányzati cég honlapjára feltették, igaz, nem kereshető módon. Így a szerződéseknek átlátható címe sincs, a szerződő partner sem látható transzparens módon, holott a szocialista polgármester volt a legnagyobb élharcosa az átláthatósági kódex megalkotásának. Kis bogarászás után azért rá lehet találni arra a szemérmesen kezelt megbízási szerződésre, amelyet egy évre kötött Budapest XIV. kerületének önkormányzata a Busszola Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-vel.

A megbízott képviseletében Gúr Nándor Lászlóné ügyvezető járt el, a betéti társaság ez év februárjától a jövő év január végéig havonta ötszázezer forintot számlázhat az önkormányzatnak. A nettó hatmillió forint éves szerződésért a megbízó által az ellenőrzési tervben előre rögzített időpontokban le kell bonyolítania a belső ellenőrzést. A másik ügyvezető, Gúr Nándor volt szocialista parlamenti képviselő, az MSZP nyugdíjas tagozatának jelenlegi elnöke, a betéti társaság beltagja nem vett részt az aláírási procedúrán.

A szerződés 3. pontja különösen figyelemre méltó. A megbízottnak ugyanis – amelynek főtevékenysége az üzletviteli tanácsadás – az előírt szakmai képesítéssel rendelkező és a Pénzügyminisztérium által regisztrált belső ellenőrt kell biztosítani a zrt. belső ellenőrzési feladatainak ellátására, ám az nem derül ki, hogy Gúr Nándor és kedves felesége rendelkezik-e a feladat ellátásához szükséges szakmai képesítéssel és pénzügyminisztériumi regisztrációval, avagy nekik csak egy belső ellenőrt kell felhajtani a megbízó által előre megjelölt időpontban.

A húsz-húsz ezer forint jegyzett tőkével alapított miskolci betéti társaság nettó árbevételéről a cégnyilvántartásban adatot nem találtunk, a társaságnál a dolgozói létszám pedig nulla fő. Volt eddig.